V některých částech Děčínska situace graduje, problém ale nemá jednoduché řešení. Myslivci totiž ze zákona nemají povinnost zvěř na nehonebních pozemcích lovit.

Na problémy se zvěří, která lidem neúnavně ničí jejich majetek, si postěžoval Emil Sedláček z Mlýnů u Kytlic. Tam se podle něj po relativním klidu minulých let lidé opět probouzí s obavami, jaká spoušť je čeká venku po nájezdu divokých prasat.

„Stopy řádění jsou všude. Rozryté krajnice u silnic i přede dveřmi domů. Tlupy neúnavně ryjící zeminu jsou k vidění i za bílého dne v zahradách. Za své berou záhony, udržované trávníky a nezastaví je ani sníh,“ neskrýval své rozhořčení obyvatel malé vesničky.

Ilustrační foto.
Divoká prasata opět rajtují Děčín, 
pomoci mají fotopasti a hlídky

„Na ledacos jsme tu zvyklí, občas se jejich stopy objevovaly, ovšem současný rozsah orby, v níž by se klidně schoval i ležící člověk, je nevídaný,“ doplnil Sedláček.

Mlýny se nacházejí takřka uprostřed lesa, avšak zvěř řádí i na městských sídlištích. Největší problémy jsou například v Bynově. Tato část Děčína totiž s lesy sousedí, a tak se zvěř stahuje za zbytky jídla v popelnicích.

Situaci se děčínský magistrát ve spolupráci s mysliveckými spolky snaží řešit už několik let.

„Provádíme kontroly v místech výskytu černé zvěře. Vyzýváme majitele pozemků, kteří se nestarají o své nemovitosti, aby je udržovali, neboť zvěř užívá tyto pozemky k úkrytu. Snažíme se působit na občany, aby neodhazovali potraviny do odpadových nádob nebo je nenechávali přímo u těchto nádob,“ připomněla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá a dodala, že magistrát může ovlivnit snížení stavů zvěře pouze jako vlastník pozemků, například pomocí ohradníků. Ty ale nebyly příliš účinné, někdo je totiž kradl.

Mistryně světa v boxu Fabiana Bytyqi přijede do Děčína na talk show Silný řeči.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Povinnost lovit zvěř přímo ve městech myslivci ze zákona nemají, je to navíc příliš nebezpečné. Regulovat populaci zvěře ve větší míře je tak možné jen v lesích. „V současné době došlo ke značnému nárůstu odlovu prasete divokého na našem území vlivem podpory poskytované ministerstvem zemědělství,“ doplnila Lakomá.

V Národním parku České Švýcarsko jsou podle jeho mluvčího Tomáše Salova stavy zvěře stabilizované. Namnožení se správa brání poměrně vysokou úrovní lovu, ročně kvůli ochraně lesa odloví přibližně 250 zvířat. To se týká především jelení a srnčí zvěře.

„V současné době nás nic nedotlačilo k tomu, abychom zvyšovali plán lovu na území parku,“ řekl Salov.

Letos se soutěsky otevírají na velikonoční Velký pátek 30. března.
Hřensko hledá lidi k bidlům