Jeho cílem je otestovat rozšíření této nemoci na malých exotických kočkách chovaných v zoologických zahradách v rámci Evropského záchovného programu a Evropské plemenné knihy a zároveň vyhodnotit rizikové faktory možností nákazy v souvislosti s krmením zvířat a péčí o ně.

Hlavním centrem výzkumu je Fridrich-Löffler-Institut z německého Wüsterhauser, který projekt organizuje ve spolupráci s berlínskou veterinární univerzitou.

Velkou zajímavostí je způsob, jakým se zvířata testují. Odběry krve u jednotlivých zvířat totiž neprobíhají běžným způsobem, ale pomáhá s nimi hmyz s bodavě sacím ústrojím – ploštice (Dipetalogaster maximus)! Plní funkci jakýchsi biologických injekčních stříkaček.

„Odběr krve klasickým způsobem je pro zvířata vždy stresující záležitostí, my proto využíváme pomoci tohoto hmyzu. Kočky umístíme do speciální transportní bedny vybavené dvojitým dnem. Kočky od ploštic odděluje mřížka, přes niž má hmyz možnost se do těla kočky zakousnout. Proces sání trvá zhruba hodinu a půl. Nasátá krev se poté z ploštice odebere již klasicky, prostřednictvím injekční stříkačky," vysvětlila studentka veterinární univerzity z Berlína Maike Kunze, která odběr krve v děčínské zoo osobně prováděla.

Každá zkoumaná kočka dá „napít" vždy třem plošticím. Ty jsou pro tento výzkum speciálně šlechtěny, vždy jde o sterilní zvířata ve 4. larválním stádiu, zhruba 8 měsíců stará.

„Původní domovinou tohoto druhu ploštic je Jižní Amerika," doplnila Kunze.

Výzkum odstartoval již vloni, testována byla zvířata v dánských a francouzských zoologických zahradách. Letos bude pokračovat po dobu sedmi týdnů v dalších šedesáti evropských zoo.

Děčínská zoo je první českou zoologickou zahradou, kde testování proběhlo. Testováním prošly kočky rybářské, jaguarundi a margay. Během následujících dní navštíví ploštice ještě dalších sedm českých zahrad. Výsledky odběrů budou známy zhruba za tři měsíce.  

Autor: Alena Houšková