„Narodila se zhruba před dvěma měsíci. Na to, že je na světě, ale chovatelé přišli až v těchto dnech, kdy vylezla z hnízdní budky. Samice totiž rodí mláďata do úkrytu, který chovatelé nekontrolují z toho důvodu, že by matka mohla mláďata ze stresu buď přestat kojit, nebo je dokonce sežrat,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland.

Samice veverek Prévostových pohlavně dospívají v devátém měsíci života, samci už v sedmém. Březí jsou 42 dní a rodí se jim obvykle jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Ta se skládá převážně z ovoce, zeleniny, malé porce hmyzu a samozřejmě pro veverky nepostradatelných oříšků. Ve volné přírodě plní důležitou roli roznašeče semen, protože po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazují pecky.

Dětský maškarní bál na Kocandě.
Z archivu Deníku: Tak si děti užily před deseti lety maškarní na Kocandě

"Tento druh veverky žije v deštných lesích jihovýchodní Asie, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jde o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata v podvečer a večer. Patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná," informovala mluvčí zoo Alena Houšková.

Veverky Prévostovy žijí v párech nebo malých rodinných skupinách a dorozumívají se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívají dutiny. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů.