„Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata někdy dokonce starají i starší sourozenci. Jednoho takového starostlivého otce mohou nyní návštěvníci vidět i v naší zoo. V expozici teď máme necelý měsíc staré mládě,“ uvedl vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland.

V děčínské zoologické zahradě zahájili 73. návštěvnickou sezónu.
FOTO: Tři, dva, jedna, start! Děčínská zoo zahájila 73. sezónu

Děčínská zoo začala s chovem tohoto druhu v roce 2015. Daří se je opakovaně množit a v minulosti nebyla výjimkou ani dvojčata.

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvacetimetrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení lvíčci zlatohlaví. Zdroj: Zoo Děčín