Mládě porodila 20letá samice Melody, která je matkou i prvního děčínského chápana. Ten přišel na svět v listopadu 2019. „Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland.

Mládě se narodilo v pondělí 13. června v dopoledních hodinách. "Pohlaví mláděte si prozatím netroufáme určit, protože u tohoto druhu primáta je velmi těžce rozeznatelné. Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců," sdělila mluvčí zoo Alena Houšková.

Melody už je zkušenou matkou, jde o její třetí mládě, to první se totiž narodilo v Zoo Praha. O mládě se tak vzorně stará, nosí ho pevně přivinuté na břiše. Otcem je sedmiletý samec Tirion. 

„Mládě z tohoto spojení je velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale. Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době tak trochu otázkou štěstí. Z důvodu rekonstrukce druhé části pavilonu opic se totiž nyní chápani ve svém výběhu střídají s makaky chocholatými,“ podotknul vrchní chovatel.

Chápany středoamerické mexické chová děčínská zoo od ledna 2019. Tříčlenná skupina přišla ze Zoo Praha. Jde o dvě samice a jednoho samce. Druhé mládě rozšířilo počet členů tlupy na pět.

Chápani středoameričtí mexičtí mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka. Zdroj: Zoo Děčín