„Porod proběhl naprosto hladce během několika minut. Mládě bylo hned po narození vitální, stavělo se na nohy a dožadovalo se mateřského mléka. A také matka se o něj vzorně stará. Při první kontrole jsme zjistili, že je to sameček,“ uvedl vrchní chovatel Petr Haberland.

Chovu vikuní se děčínská zoo věnuje už 24 let, tedy od roku 1998. V roce 2004 se dokonce stala první českou zoologickou zahradou, které se podařil úspěšný odchov tohoto druhu. Od té doby děčínská zoo úspěšně odchovala celkem osm mláďat. "Až letošní mládě dospěje, rozšíří stejně jako předešlá mláďata chov v některé z evropských zoologických zahrad. Současné stádo vikuní tvoří jedna samice, jedno odrostlé mládě, které již čeká na transport, a chovný samec," sdělila mluvčí zoo Alena Houšková.

Lamy vikuně najdou návštěvníci ve společném výběhu s nandu pampovými.

Vikuňa je divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile. Je známá především pro svou velmi kvalitní srst zlatohnědé barvy, jejíž vlákna jsou jemnější než kašmír a přitom jsou velmi pevná. Právě kvalitní kůže a vlna přivedla vikuně na pokraj vyhubení. Tyto lamy jsou velmi dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí nejen kvalitou srsti, ale i vlastnostmi krve. Ta obsahuje více červených krvinek než u jiných savců a krevní barvivo hemoglobin účinněji váže kyslík. Vikuňa patří výškou 96 cm mezi menší lamy, váží 45 – 55 kg. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Živí se travinami, bylinami a některými sukulenty. Březost trvá 11 měsíců, rodí se jedno mládě. Vikuně se dožívají přibližně 20 let. Zdroj: Zoo Děčín