Na svět přišlo v druhé polovině měsíce května. O jeřábech panenských je známo, že rodičovství neberou na lehkou váhu. „Rodičovské povinnosti znamenají velmi pečlivé hájení hnízdního teritoria. Už v období hnízdění, a hlavně po vylíhnutí mláďat, odhání od expozice každého vetřelce, který přijde k plotu blíže, než je zdrávo. Z toho důvodu jsme část zoo, kde se jejich expozice nachází, dočasně uzavřeli, abychom jim dopřáli klid,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland.

Zoo Děčín chová jeřáby panenské pátým rokem a za tu dobu úspěšně odchovala 5 mláďat.

Kapybary v děčínské zoo.
Děčínská zoo se raduje z dalších mláďat. Narodila se kapybaří trojčata

Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 - 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe a v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Jeřábi uzavírají páry na celý život a období jejich námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 - 29 dní.

Zoo Děčín