Zoo se podařilo sestavit chovný pár, samec přicestoval ze Zoo Hluboká, samice pak z lotyšské Zoo Riga.

„Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry. Zajímavostí je, že má chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Klokánek králíkovitý býval kdysi hojný na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie.

Klokánčí samice jsou březí cca 21 dní a rodí jedno mládě. Pokud pár harmonizuje, může během roku vyvést mladé až třikrát. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života. Potravu klokánků králíkovitých tvoří především rostliny - tráva, kořínky, semena. Rád i si ale pochutnají také na houbách. Dožívají se přibližně 6, v lidské péči až 10 let.

Nový druh v Zoo Děčín: Klokánek králíkovitý