Stovky přetížených kamionů se denně proženou úzkým údolím řeky Ploučnice po silnici z Děčína do České Lípy. Trpí tím nejen silnice, ale především lidé žijící v městech a vesnicích podél silnice. To teď chtějí představitelé jednotlivých obcí změnit. Spojili své síly, aby kamiony ze silnice do České Lípy vyhnali. Jestli se jim to podaří je ale nejisté.

Jezdí zkratkou

Kamiony jezdící přes Benešov nad Ploučnicí, Františkov 
a Starý Šachov využívají zkratky, na které se vyhnou zpoplatněným úsekům silnic první třídy a dálnicím.

„Benešovské zastupitelstvo iniciovalo vznik pracovní skupiny k této záležitosti a naší snahou je pomocí maximální možné aktivity, úřední i občanské, dosáhnout omezení průjezdů kamionů za našimi domy," říká místostarosta Benešova nad Ploučnicí Karel Vrbický.

Pomoci v boji proti přetíženým kamionům, které trápí obce především z Benešovska, má i petice. Na té se dohodli zástupci jednotlivých obcí ležících podél silnice a má umožnit i obyvatelům vyjádřit podpisem svůj souhlas s vyhnáním kamionů. Lidé ji v těchto dnech již podepisují.

Je to alarmující

„Jsme připraveni zajít kamkoliv to půjde, protože situace je již opravdu alarmující. Souvislé bloky rychle jedoucích kamionů, které se ve dne v noci valí městem, musí zmizet. Je chybou státu a špatně nastavené politiky mýta, ale i krajů, které jsou majiteli komunikace, že doposud situaci neřešily," dodává iniciátor této společné aktivity obcí a benešovský zastupitel Filip Ušák.

Starostové dalších obcí při silnici vnímají  problém s kamiony stejně. Uvědomují si totiž, že možnosti jednotlivých starostů jsou velmi omezené.

„Je zřejmé, že pokud nepotáhneme za jeden provaz, tak se situace našich občanů, kteří žijí v okolí silnice, nejenže nezlepší, ale v souvislosti se zpoplatněním silnic I. tříd ještě zhorší," myslí si starosta Františkova nad Ploučnicí Jaroslav Velebný.

„I v souvislosti s letošním plánovaným dokončením cy-klostezky Ploučnice, která na části své trasy povede po úzkém pruhu silnice v oblasti skály na Soutěskách, je třeba tuto záležitost vnímat. Drahá cyklostezka vedoucí po přetížené silnici je zmařená investice kraje," doplňuje Václav Růžička, starosta Malé Veleně.

Strhne se lavina?

Regionální politici z Benešovska hodlají v následujících dnech oslovit a zapojit oba kraje, Ústecký i Liberecký, dopravní policii i zástupce odborné veřejnosti.

Valící se kamiony ale netrápí jen Benešovsko. Stovky kamionů denně se také proženou po silnici I/13 z Liberce do Teplic, která funguje také jako dálniční přivaděč k dálnici D8 do Německa. Velkým problémem jsou kamiony především v Jílovém a v Děčíně. Obce podél této silnice již dlouhé roky bojují za výstavbu dálničního přivaděče, zatím ale marně. Zatím vždy totiž měla navrch nejrůznější občanská sdružení.