Teplé počasí láká čím dál víc lidí k projížďkám na kolech nebo in–line bruslích. Spolu s nimi ale do přírody vyrážejí i zloději, kteří se zaměřují na auta odstavená blízko turisticky oblíbených míst.

Jedním z míst, kde zloději vykrádají auta, je například cyklostezka z Děčína ke státní hranici. Obzvláště oblíbené je pak malé parkoviště v Prostředním Žlebu, kousek od začátku stezky.

„Šla jsem se projet na bruslích. Ani jsme nejeli od parkoviště daleko. Když jsem se vrátila zpátky k autu, měla jsem vytlučené okýnko a z auta mi zmizela peněženka. Naštěstí se zloději nepodívali do kufru, tam jsem taky měla věci," popisuje bruslařka 
z Labské cyklostezky. Redakce její jméno zná, žena si ale   přála zůstat v anonymitě.

Zloději a vandalové měli podle lidí pohybujících se po cyklostezce úřadovat na tomto místě již několikrát.

„Slyšel jsem o tom, že tady vykradli auto. Dvěma dalším řidičům tu propíchali gumy," řekl v úterý dopoledne redaktorům Deníku jeden z in-line bruslařů.

Policie ale uvedla, že tu žádný výrazný růst krádeží nezaznamenala. Jenže sezona teprve začíná.

„Lidé by si měli dávat pozor, co si nechávají v autech. Mnohdy nechávají na palubní desce nebo na jiných viditelných místech cennosti, jako jsou peněženky, telefony nebo fotoaparáty. Plánujeme, že bychom u cyklostezky mohli rozmístit varovné cedule," říká mluvčí policie Petra Trypesová s tím, že poblíž cyklostezky by se tak měly objevit například varovné cedule 
s nápisem „Auto není trezor".

Kromě parkoviště v Prostředním Žlebu využívají především cyklisté také parkoviště na Starém Městě nebo 
u knihovny pod Tyršovým mostem.

To je ale na rozdíl od toho 
v Prostředním Žlebu pod dohledem kamer děčínské městské policie.

Zloději zaměřující se na krádeže aut odstavených turisty ale neřádí jen u Labské cyklostezky. Jsou prakticky všude, kde je větší množství turistů. Tedy v celém Českém Švýcarsku.

Jednou z takových oblíbených zlodějských lokalit je 
i Sněžník. Přímo na samotný vrchol totiž není možné vyjet autem, a tak řidiči odstavují automobily přímo ve vesnici. Nejčastěji na velkém parkovišti u Hřebenové boudy, které je u rozcestí turistických stezek vedoucích na vrchol.

Parkoviště je problémové 
z pohledu policie i přesto, že zde řidiči platí za parkování nemalé částky a mají tak pocit, že mají své automobily pod dohledem.

„Ze zaparkovaného osobního automobilu zmizela během pozdního odpoledne v úterý  
4. března uschovaná gola sada. Na místě nebyly nalezeny stopy po násilném vniknutí do auta. Chybějící pracovní nářadí ocenil jeho majitel na dva tisíce českých korun," uvedla mluvčí policie Trypesová.

Jen o několik dní dříve řešili policisté podobný případ ve Hřensku. V tomto případě se ale již zloději nerozpakovali  použít k vykradení auta násilí.

„Po návratu k autu se majitelé vozu setkali s rozbitým oknem a chybějící věcmi. Mezi nimi se nacházela elektronika i doklady návštěvníků Hřenska," popisuje hřenský případ Trypesová.

Tentokrát ale byla škoda již výrazně vyšší. Majitel auta ji odhadl na osmnáct tisíc korun.

Možnost, že se majitelé vykradených aut opět setkají se svým majetkem, nebo že budou mít po kom vymáhat škodu, je poměrně nízká. Podle webu mapykriminality.cz se od února 2013 do konce letošního ledna podařilo objasnit na Děčínsku pouhých 27 procent krádeží věcí z automobilů. Policisté objasnili 112 případů; neobjasněných zůstalo 309.