Necelých 48 dní od svého oficiálního vzniku vyrazí členové nové pořádkové jednotky na svou první misi. Od dnešního večera budou každou noc hlídat Šluknovský výběžek. Nová pořádková jednotka nahradí členy speciálních pořádkových jednotek z jiných krajů. Plány na vznik jednotky se za poslední půlrok několikrát změnily, teď už by ale měla být její podoba konečná.

Místní lidé její vznik vítají.

„Rozhodně to nemůže uškodit. Situace je tu opravdu špatná, člověk aby se pomalu bál vyjít na ulici," říká Magda Peterková z Varnsdorfu.

Základ jednotky se začal dávat dohromady v dubnu a čítá 50 mužů, kteří přešli z jiných oddělení a na jejich místa nastupují nováčci. 1. května začala oficiálně fungovat, dnes poprvé vyráží do akce.

Policisté budou hlídkovat ve skupinách po 25 členech. Střídat se budou vždy po třech odsloužených nocích. Krajské policejní ředitelství počítá s dalším postupným posilováním jednotky a konečného počtu 170 členů by měla pořádkovka dosáhnout během příštího roku.  O jejím vzniku se v minulosti hovořilo již několikrát, nejčastěji po podobných problémech, které nyní trápí Šluknovsko. Vždy ale z plánů nakonec sešlo kvůli nedostatku peněz.

Ústecký kraj tak svou speciální pořádkovou jednotku získává až nyní, ačkoliv patří v počtu trestných činů mezi nejhorší v republice.

„Jak budeme nabírat další, hlídkových skupin přibude a ostatní se budou moci věnovat i výcviku," říká policejní mluvčí Šárka Polášková.

Podle starosty Varnsdorfu Martina Louky je nutné, aby bylo tyto policisty vidět v ulicích.

„Jde především o preventivní působení, nikoliv o hašení požárů. Proto je nutné, aby byli vidět přímo v terénu," říká starosta s tím, že výrazné zlepšení neočekává, protože tato pořádková jednotka nahrazuje své kolegy z Moravy a z Prahy.

O vzniku jednotky se mluvilo několik měsíců. Projekt se několikrát změnil. Původně měli policisté z jednotky sloužit normálně na obvodních odděleních a jednotku utvářet jen když by to bylo potřeba, nyní se počítá s jejich stálou přítomností. Měnilo se i její sídlo: nejdříve měla být v Teplicích, nakonec bude sídlit  v ústecké čtvrti Božtěšice.

Jak bude jednotka sílit, bude hlídat i rizikové sportovní akce a v období klidu hlídat ulice okolních měst.

O vznik nové pořádkové jednotky se zajímalo i ústecké hejtmanství. To vyčlenilo ze svého rozpočtu přibližně dva milionu korun, které mají pomoci s vystrojením a vybavením pořádkové jednotky.