Vláda totiž během své cesty na výjezdní zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o zvýšení mezd ve veřejném sektoru o tři procenta.

Policisté, knihovníci, lidé pracující ve veřejných galeriích, zdravotníci nebo úředníci. Ti všichni se mohou od listopadové výplaty těšit na více peněz. O zvýšení platů se mluvilo již delší dobu.

„Návrh zohledňuje současný i očekávaný ekonomický vývoj a stagnaci výše platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě v letech 2009 až 2013," uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro vládu. Na potřebě růstu výdělků se vláda shodla s odbory v polovině září.

Vrásky ale schválené zvýšení mezd přidělalo obcím, které nyní musí připravovat změnu rozpočtu. O případném zvýšení, které budou muset zaplatit z vlastních peněz, s nimi přitom nikdo nediskutoval.

„Mzdové prostředky jsou plánovány na celý rok, nyní musíme hledat, kde potřebné peníze najdeme. Při minulém zvyšování se jednalo o přibližně padesát tisíc korun měsíčně navíc," říká šluknovská starostka Eva Džumanová.

Podle jejího názoru navíc přišla změna na poslední chvíli, platit má totiž již za necelé dva týdny.

„Je s tím spojeno poměrně hodně administrativy. Sice se o tom již delší dobu mluvilo, ale stále nemáme nic na papíře," říká Džumanová.

Se zvyšováním mezd nepočítali ani v Jílovém na Děčínsku.

„Předběžně jsme pověřili vedoucí finančního odboru, aby prověřila, odkud je možné na povinné zvýšení mezd vzít peníze. Následně podle toho připravíme rozpočtové opatření. Naštěstí do rozpočtu bude mít dopad jen jednoměsíční zvýšení mezd, ty prosincové se vyplácejí až v příštím roce. To již se zvýšením budeme při sestavování rozpočtu počítat," vysvětluje starosta Jílového Miroslav Kalvas.

Povinné zvýšení mezd se ale netýká jen samotných obcí, ale i řady příspěvkových organizací, jako jsou knihovny, muzea nebo školy.

„Budeme muset požádat město o přesun části provozních prostředků na mzdy," říká ředitel děčínské městské knihovny Ladislav Zoubek. Jen v děčínské knihovně přitom dělá více než třicet lidí. Pod knihovnu totiž patří 
i vzdělávací oddělení nebo informační centrum.

Miliardy korun 
na mzdy

Pro příští rok by do tříprocentního zvýšení platů i s odvody mělo putovat 2,5 miliardy korun. Kromě toho by na přidání učitelům mělo být 1,92 miliardy, další půlmiliarda půjde na platy nepedagogických pracovníků ve školách. Pro učitele se v souvislosti 
s růstem platů také změní tarifní tabulka, nově bude zaveden šestý stupeň pro pedagogy s praxí nad 32 let.
Celkem 149 000 lidí platí kraje, města a obce. Tříprocentní přidání by je mělo od listopadu vyjít na 1,5 miliardy.

Ze zdravotního pojištění dostává plat 78 000 pracovníků. Od ledna si přilepší o pět procent. Zdravotnická zařízení by na to měla dostat 1,4 miliardy korun.