Restaurace spadá pod příspěvkovou organizaci města Dům kultury Střelnice a sportoviště města Rumburk, v jejímž čele stojí opoziční zastupitel Miloslav Kucer. Od června se ztráta vyšplhala na 824 tisíc korun.

Podle dokumentů, které má Deník k dispozici, se na nárůstu ztráty velkým dílem podílely mzdové náklady, které se nepodařilo vedení kulturáku ukočírovat.

„Pan ředitel si nedokázal spočítat předem odhadnutelné náklady jako jsou mzdy," říká starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

Radní města se proto rozhodli provozování restaurace v režii kulturního domu nejpozději do konce září ukončit. Materiál předložil místostarosta města Jiří Pimpara, jehož vyjádření se ale nepodařilo sehnat – nezvedá totiž mobilní telefon.

Byla to přitom právě rada města, která odsouhlasila, že restauraci na Střelnici bude spravovat jeho organizace. Předtím byla v pronájmu soukromníků a město za ni ročně inkasovalo nájem 300 tisíc korun.

Miloslav Kucer si ale 
v radě prosadil, že by měla restaurace spadat pod něj. Už po několika týdnech ale restaurace čelila kritice, například za to, že dává kávu či některá jídla zdarma. Přitom hospodařila s penězi od města. Od září restaurace navíc výrazně zkrátila provozní dobu, za což si vysloužila kritiku obyvatel města.

Miloslav Kucer odmítl celou situaci komentovat.

„Máte špatné informace," napsal pouze ve stručné SMS zprávě redakci. Na další dotazy již nereagoval vůbec.

V Rumburku to kvůli restauraci vře. Ve hře je i policejní dohra.

„Pokud v dohledné době nepodá trestní oznámení vedení města, podám jej na neznámé pachatele já," říká rumburská radní Bronislava Nedvědová, která byla proti, aby restaurace spadala pod příspěvkovou organizaci. Proti hlasoval i starosta města Jaroslav Sykáček a radní Alois Kittl.

Místní lidé se krachu restaurace nediví.

„Personál protivný, na jídlo se dlouho čekalo a zavírali v 16 hodin. Tak co dodat? Venku je vedro a nemůžete si dát ani nic k pití, když jste s dětmi na hřišti," říká Jana Farkasová z Rumburku.

Právě omezení provozní doby restaurace v pracovní dny a o víkendech, které začalo platit od 1. září jako „zimní provoz", mělo pomoci zbrzdit strmý nárůst mzdových nákladů. Podle dokumentů, které má Deník k dispozici, bylo také nutné provést v restauraci opravy.

Původní projekt počítal 
s náklady na zaměstnance přibližně ve výši 118 tisíc korun měsíčně. Během prvních tří měsíců se ale vyšplhaly na téměř 600 tisíc korun a plánovanou částku překročily o 240 tisíc korun.

Velmi výrazně vyšší byly také náklady například na nákup potravin. Původně se počítalo s nákupem za 40 tisíc korun měsíčně, jenže se platilo o sto tisíc více. Investice do vybavení pak překročily plán o přibližně třináct tisíc korun. Dohromady počítal projekt s náklady za půl roku provozování okolo 1,5 milionu korun, k této hranici se provoz restaurace přiblížil již za čtvrt roku.

Co bude s restaurací 
v kulturním domě Střelnice od října, není jasné. Radní vypíší výběrové řízení na nového provozovatele. Ten předchozí se už asi nevrátí, zařídil si restauraci jinde a ke svému odchodu ze Střelnice se nechce vyjadřovat.

Otřásá se i pozice Miloslava Kucera. Pracovní skupina města, která kontrolovala jeho činnost, totiž našla řadu nedostatků. Kontrolu na něj poslal i starosta města, za což si vysloužil veřejný útok, že organizaci šikanuje.

Ve hře je možnost, že se příspěvková organizace opět rozdělí na dvě části, jako tomu bylo v minulosti. Jedna bude zastřešovat sport, druhá kulturu.