Nástrahu, která zahubí hlodavce, je nutné vložit do stovek kanálů po celém městě. Město za deratizaci zaplatí přes 150 tisíc korun.

„Upozorňujeme, že v průběhu celé akce mohou občané sdělovat své postřehy, připomínky a požadavky na odbor životního prostředí," uvedla mluvčí města Romana Silvarová. Lidé mohou volat na čísla 412 591 465, nebo na 603 879 021.

Na jaře, když probíhala minulá deratizace, upozornili lidé město na některé problémové lokality, kde došlo k přemnožení hlodavců. Bylo to  v okolí Teplické ulice, v ulici Ve Vilách či v ulici Thunská. Nástrahy se vkládají do kanálů. Ten pracovník nejprve nadzvedne, načež je dolů návnada spuštěna na provázku. Poté je víko od kanálu položeno zpátky na své místo; současně zajistí i provázek, který se odstřihne. Jeho čouhající konec slouží ke kontrole.

Za přemnožením hlodavců v Děčíně stojí nepořádek.

„Trvalým problémem, který přispívá ke zdárnému množení škodlivých hlodavců je především nepořádek, který je pro hlodavce, jak zdrojem potravy, tak místem pro hnízdění. Nepořádek není jen na volném prostranství, velkým problémem bývají dvory a sklepní  či suterénní prostory domů, mnohdy soukromé objekty a domy obývané „nepřizpůsobivými" obyvateli," dodala Silvarová.

Město také doporučuje všem obyvatelům provést deratizaci vlastních pozemků, a to právě v těchto dnech, kdy probíhá deratizace města.
„Náklady související s deratizací hradí majitel, případně uživatel objektu či pozemku," dodala mluvčí děčínské radnice.

Nejrizikovější lokality v Děčíně
Ulice: Plavební, Řetězová, lužická, Kamenická, Sukova, Růžová, Kladenská, Příbramská, Pod Lesem, Prokopa Holého, Plzeňská, Podmokelská, Čsl. mládeže, Teplická, Kosmonautů, Čsl. Partyzánů.