Před vichřicemi, povodněmi nebo požáry varují obyvatele Děčína poplachové sirény. Doposud umí vydávat pouze výstražné tóny, jejichž význam většina lidí ani nezná. To se ale změní. Město totiž staré rotační poplachové sirény nahradí digitálními přístroji. Kompletní výměna bude hotová příští rok.

„Největší výhodou nového systému je přenos mluveného slova, které upřesní informace o charakteru ohrožení. Bude také možné vydávat pokyny obyvatelům například k evakuaci, omezení větrání a podobně,“ popsala nový systém děčínská primátorka Marie Blažková.

Moderní sirény, které přijdou na více než šest milionů korun a z velké části je platí Evropská unie, by měly pokrývat především ta místa ve městě, kde hrozí živelní katastrofy. Tedy hlavně kolem Labe, Ploučnice nebo Jílovského potoku, jež v minulosti při povodních napáchaly mnoho škod.

DOSAH DO DALŠÍCH OBCÍ

Oproti současnosti by měly mít díky dvěma převaděčům signálu dosah až do téměř deset kilometrů vzdáleného Dolního Žlebu, Nebočad nebo Vilsnice. Doposud museli do ohrožených oblastí vyjíždět zaměstnanci magistrátu nebo městské policie, aby místní před hrozícím nebezpečím varovali.

Právě na městské policii bude vysílač, ze kterého budou přenášené potřebné informace do jednotlivých digitálních sirén. Ty je možné spustit pouze ve vybraných lokalitách, které budou řáděním živlů ohrožené.

Kino Sněžník Děčín. Ilustrační foto.
Kino Sněžník dostane nové plátno z Ameriky

„Do systému lze také integrovat výstupy ze srážkoměrů, hladinoměrů a různých čidel,“ doplnila Romana Silvarová z kanceláře primátorky. Krizový štáb tak bude mít informace o aktuální situaci ve městě.

Podobná zařízení fungují už v některých jiným městech, například v sousedním Jílovém. Tam digitální sirény instalovali v první polovině letošního roku.

V Jílovém si ale stěžují na to, že digitální sirény město využívá jako obecní rozhlas a neustále mluví. „Systém využíváme například i k pozvánkám na akce. Aby to neustále nerušilo a lidé si zvykli na nějakou pravidelnost, vysíláme každý pátek v 17 hodin a v sobotu v 11 hodin,“ řekl jílovský starosta Miroslav Kalvas.

Tři velké hladové kameny ukázala vysychající řeka Labe.
FOTO: Z Labe vylézají hladové kameny

Sirény v Jílovém slouží především ke svolávání dobrovolných hasičů. Město se podle Kalvase s hasiči domluvilo, že se v takovém případě rozezní pouze siréna u papíren, stejně jako tomu bylo v minulosti. A pro další svolávání využijí například SMS zprávy.

V Jílovém systém průběžně ladí tak, aby bylo hlášení slyšet na co největším území města. „Je to nastavené na nějakou standardní hladinu. Ale v jednotlivých místech ovlivňují šíření zvuku třeba stěny nebo i stromy,“ připomněl jílovský starosta.

Lidé se tak mohou na radnici obrátit se svými připomínkami ohledně srozumitelnosti či hlasitosti. V daném místě pak přenastaví reproduktory tak, aby jejich hlasitost vyhovovala.

Bývala knihovna v Děčíně.
Výzva: zastavte zničení knihovny v Děčíně