Kulaté jubileum oslaví letos Zdeněk Henig. Už třicet let pracuje na zámku v Benešově nad Ploučnicí, který každý rok láká více a více návštěvníků. „Náš zámek je svým způsobem evropský unikát,“ říká kastelán o památce, která je jediným zástupcem saské renesance na českém území. První návštěvníky přivítali na benešovském zámku minulý víkend, oproti jiným zámkům a hradům totiž otevírají o měsíc dříve.

Jaké novinky letos chystáte?

Letos se uskuteční pod záštitou ministerstva kultury a Národního památkového ústavu akce Šlechta ve službách diplomacie. My se připojíme Vilémem Kinským ze Vchynic, kterému benešovský zámek skoro 20 let patřil a který byl diplomatem ve službách Albrechta z Valdštejna. K této příležitosti připravíme panelovou výstavu a vystavíme také řadu obrazů. Jednáme i o zapůjčení obrazu Viléma Kinského, který je jediný na území Čech.

Loňský rok pro vás byl návštěvnicky velmi úspěšný. Myslíte, že se podaří znovu posunout hranici v počtu návštěvníků?

Už nyní chodí poměrně hodně objednávek celých zájezdů, takže by to mohlo být alespoň tak dobré jako loni. Jako kasteláni to ale moc neovlivníme, velkou roli v tom hraje i počasí. Když je moc horko nebo naopak ošklivé počasí, tak lidé nechodí. My to můžeme trošku ovlivnit pořádanými akcemi.

Zápisy - ilustrační foto.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Na co chcete návštěvníky přilákat?

Jako každý rok, tak i letos chystáme řadu pravidelných akcí. Na Šlechtu ve službách diplomacie naváže Hradozámecká noc. Pro děti je připravena týdenní akce Zámecká krabice, jejíž součástí je divadlo nebo tvořivé dílny, na konci školního roku pozveme děti za jedničky zadarmo do zámku. V listopadu pak bude akce na Zámku straší, kterou si loni nenechalo ujít tisíc lidí. A na konci roku opět společně s centrem dětí a mládeže přivítáme ve městě Krampusáky.

Krampusáky v Benešově si připomeňte zde:

Proč by si milovníci památek neměli nechat ujít zrovna váš zámek?

Je to jediná ukázka saské renesance na území Čech, která je víceméně zachována ve své autentické podobě. Svým způsobem je to evropský unikát. Máme také krásné expozice věnující se převážně renesanci.

Pokud byste si mohl vybrat jiný zámek, kde byste chtěl být kastelánem?

Benešov! Je to pro mne srdeční záležitost. Jiný zámek bych nechtěl, už jsem si na něj zvykl a on si zvykl na mne. Letos je to třicet let, co jsem na benešovském zámku. Kdysi jsem přebíral Dolní zámek, který nebyl přístupný. Postupně se opravoval a otevřel veřejnosti. Od města jsme koupili i Horní zámek, který jsme také opravili.

Ilustrační snímek
Stop hazardu. V Benešově si automaty lidé už nezahrají