Děčínský zámek začal nabízet k adopci růže ve vyhlášené Růžové zahradě. Svého adoptivního rodiče si zatím našla přibližně čtvrtina keříků. Stejný zájem je také o révu na zámeckém vinohradu. Na všechny adoptivní rodiče pak čeká odměna.

Barokní růžová zahrada je jednou z největších ozdob děčínského zámku. V dobách její největší slávy zde každé jaro kvetly podle historických pramenů až dva tisíce keříků růží nejrůznějších odrůd. V současnosti jich zde roste přibližně 400 ve 35 druzích, ty nejstarší pamatují ještě bývalé majitele panství Thun-Hohensteiny. Jen několik let pak zdobí svahy zámeckého areálu malé vinohrady.

„Kdo může pomáhat, měl by,“ stojí na cedulce u adoptované vinné révy, nad kterou převzal patronát Pavel Abrt. Je jedním z přibližně 150 lidí, kteří zatím růže a révy na děčínském zámku podpořili. Mezi adoptivními rodiči, kteří se chlubí třeba na sociálních sítích, jsou také školky nebo školy. Každý z nich dostane cedulku se svým jménem, případně i věnováním nebo dalším textem, kterou si může zapíchnout k adoptovanému keříku.

Opravy glorietu na děčínském zámku pokračují.
FOTO: K nepoznání. Oprava glorietu na děčínském zámku pokračuje

S adopcemi růží začal zámek na začátku května, krátce před Dnem matek. O měsíc později, před Dnem otců, je pak následovala i vinná réva. „Hlavním smyslem je podpora zámku a především pocit sounáležitosti. Aby lidé viděli, že je zámek opravdu jejich. Děčíňáci totiž často na zámek přijdou jednou za několik let na prohlídku a pak jej už míjí. To bychom chtěli změnit,“ říká ředitelka děčínského zámku Miroslava Poskočilová.

Mezi místními se staly v posledních letech oblíbené především jižní zámecké zahrady, které se po náročné rekonstrukci v roce 2013 otevřely veřejnosti.

Adopce vína stojí 700 korun na dva roky, růže pak přijde na 500 korun na rok. Na delší dobu je zatím není možné podpořit. „Naším záměrem není adoptovat úplně všechny růže. Příští rok totiž Růžovou zahradu čeká rekonstrukce. Zatím ale nevíme, zda to bude už na jaře, nebo až na podzim,“ vysvětluje ředitelka zámku.

Netradiční ubytování nabízí Pivovar Kocour ve Varnsdorfu. Zájemci se tam mohou ubytovat ve vlakových kupé, k dispozici jsou dva vagony.
Čechy láká netradiční dovolená. Bydlet můžete ve vagonu i na zámku

Na adoptivní rodiče růží čeká deset bezplatných vstupů do Růžové zahrady, do které se bude po dokončení rekonstrukce glorietu opět platit vstupné. Z rukou zahradnic pak dostanou čerstvou řezanou květinu. Ti, kteří si adoptovali vinnou révu, pak v čase sklizně dostanou hrozny.

Zámek se snaží získat peníze i pomocí crowdfundingového serveru HitHit. Na něm shromažďuje prostředky na noční prohlídky. Ty jsou s ohledem na počet účinkujících, kteří mají navíc historické kostýmy a kterým nebudou chybět ani koně, velmi nákladné. Jako cílovou částku si zámek stanovil 55 tisíc korun, do středečního odpoledne zatím získal necelých dvacet tisíc. Sbírka končí před druhým červencovým víkendem.