Prudké stoupání odradí mnoho turistů od návštěvy dvou nejvyhledávanějších turistických atrakcí
v Děčíně. To by se ale mělo ode dneška změnit. Magistrát totiž zavádí příležitostnou autobusovou dopravu mezi zámkem a zoologickou zahradou.

Především pro hůře se pohybující

Tři sta metrů stoupání na zámek Dlouhou jízdou vyjde málokterý turista na jeden zátah. Stejně tak Žižkovu ulici vedoucí k zoologické zahradě na Pastýřské stěně. Problémy mají především starší lidé nebo rodiny s malými dětmi.

„Věříme, že tato služba potěší především méně pohybově zdatné výletníky či obyvatele města, kteří chtějí navštívit tyto významné turistické cíle. Ideální je též pro jednodenní návštěvníky a pro ty, kteří by si návštěvu objektů kvůli jejich ztížené dostupnosti odepřeli," říká o nové službě Romana Silvarová 
z kanceláře primátora.

Poprvé vyjede mikrobus na svou trať již v pátek ráno v devět hodin, kdy bude přistaven k městskému informačnímu centru v knihovně. Odtud pak bude vyrážet tehdy, pokud si dopravu někdo telefonicky objedná. Kromě toho je možné požádat o zajištění přepravy mezi zámkem a zoologickou zahradou i přímo v infocentru nebo na obou konečných stanicích. Je ale nutné, aby najednou jeli nejméně čtyři lidé.

Jízdenky do minibusu budou k zakoupení na čtyřech místech – Zámek Děčín, Zoo, Infocentrum a Cyklopůjčovna (CK  Enthusia) na Labském nábřeží.

K jízdence i sleva na zámek a do zoo

Dospělí zaplatí za jízdenku 32 korun, děti polovic. Kromě toho ale i ušetří na vstupném.

„Pokud k nám nebo na zámek přijede někdo tímto mikrobusem, tak získá slevu deset procent na vstupném," přibližuje další výhody této dopravy ředitelka zoo Kateřina Majerová.

Bude jezdit 
měsíc nebo déle?

Jak dlouho bude mikrobus mezi zámkem a zoologickou zahradou jezdit ale není jasné. Magistrát totiž zatím zavedl dopravu pouze na zkušební dobu jednoho měsíce. Zda bude jezdit i později, případně příští turistickou sezónu, záleží na zájmu lidí.

Město totiž provoz dopravy mezi zámkem a zoologickou zahradou na Pastýřské stěně bude dotovat nemalou částkou.

„Službu bude financovat město Děčín. Provoz na zkušební měsíc vyjde na 68 200 korun," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

O zavedení podobné dopravy, kterou nyní město nazvalo ZZBus, se mluvilo již delší dobu. Neumožňoval to ale špatný stav silnice k zoologické zahradě. Ta byla před časem opravena a nyní po ní mohou jezdit vozidla o hmotnosti až šest tun.