Posledních několik týdnů mají před sebou stovky zámečků na Tyršově mostě. Na začátku druhé poloviny letošního roku chce magistrát opravit zábradlí na mostě, který je doslova ověšen zámky. Ty na něj navěsily zamilované páry jako důkaz lásky.

Opraví zábradlí 
na Tyršově mostě

Oprava, která by měla vyjít na necelý milion, by měla začít 
v červnu letošního roku a měla by trvat nejvýše čtvrt roku.

„Během opravy dojde na demontáž jednotlivých prvků zábradlí, to jest výplně, manžet nebo spojovací prvky," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Zábradlí dostane také novou protikorozní ochranu.

Kromě toho dojde ke kompletní výměně výplně zábradlí, tedy pletiva. Právě na tom jsou navěšeny stovky zámečků lásky, které tak budou muset z mostu zmizet.

„Úplně se ve mě zastavilo srdce!!!! Nesmí zámky sundat!!! Pro někoho je ten zámek mnohem víc než zámek," napsala na facebooku Děčínskéhého deníku uživatelka vystupující pod jménem Gabriela Elis.

Zámky dávají na most zamilované páry a klíče pak házejí do řeky. Některé zámky jsou ale i nad břehem.
„My ho tam máme a chtěli bychom, aby tam zůstal. Je to velmi krásné," přidává se Šárka Syrůčková.

Děčínský Tyršův most je ověšen stovkami takzvaných zámků lásky. Ty by měly v nejbližší době z mostu zmizet, dostane totiž nové zábradlí. Poškozují zámky lásky mosty?

Podobné nadšení jako zamilovaní ale nesdílejí památkáři. V některých městech dokonce začali zámky odstřihávat, případně i rozdávat pokuty. Zámky totiž mohou poškodit nejen historické mosty, ale i ty novější, ocelové. Takový je i Tyršův most. Zámečky totiž mohou odírat barvu na ocelové konstrukci a tím tak přispět k jejímu rezivění. Takový postup zvolili například v Přerově, který je partnerským městem Děčína.

Zámky se na most  v Děčíně vrátí

Přestože zámky z mostu v poměrně brzké době zmizí, je možné očekávat, že se na most opět rychle vrátí.
„Zámky jsou ve světě zcela běžné. Líbilo se mi, že děčínští zamilovaní si tento zvyk osvojili. Chápu situaci tak, že bude probíhat rekonstrukce mostu, což je potřeba a dobře. Zábradlí bude nové a zámky budou opět znovu, alespoň my – staří držáci oprášíme nové a hezčí zámky," potvrzuje na facebooku Děčínského deníku Zdeňka Vaclová.

Vyhlášeným mostem zamilovaných je například ten přes pražskou Čertovku, na kterém visí tisíce zámků. Oproti Karlovu mostu je ale zde památkáři nechávají.

Kde se vzaly zámky lásky? Možná v Itálii. Možná v Číně
Vysvětlení pro to, kde se tento zvyk vzal, je nespočet. Jedním z nich je i teorie, že se tato tradice k nám dostala až z Itálie. Italský spisovatel v devadesátých letech napsal bestseller, ve kterém si hlavní hrdinové symbolicky stvrdili věčnou lásku připnutím zámečku na římském mostě, kde byl údajně zabit patron všech zamilovaných, svatý Valentin. Poté klíč hodili do řeky, aby zámek nemohl být odemknut a je tak už nikdy nic nerozdělilo. Mezi Italy se po vydání knihy strhlo šílenství a doputovalo až k nám.
Čínská legenda zase vypráví o víře splynutí dvou duší, kterými nemusí být jen milenecké páry, ale i přátelé, sourozenci nebo dva rodinní příslušníci. S touto tradicí se můžeme setkat v Číně u Velké zdi.