Pro návštěvníky je 1. dubna připraven bohatý doprovodný program, a zcela nově nabídne prohlídky první části zrestaurované výmalby Čajového pavilonu v jižních zahradách.

Odemykání zahrad lze spojit s prohlídkou zámku nebo některé z výstav – děčínského hodinária v půdních prostorech a historických kočárů.

Na duben je také připraveno několik zajímavých akcí. Návštěvníci se mohou potěšit hudbou při koncertu Jarní dialogy s Lípou Musicou, děti jistě ocení Pohádkovou pomlázku v Růžové zahradě či Čarodějnickou stezku odvahy, pro všechny věkové kategorie jsou určeny doprovodné akce k Mezinárodnímu dni tance.

Čtěte i zde: Do tří zoo mohou lidé na jednu vstupenku

Zámek Děčín je také letos připraven pro všechny milovníky dobré zábavy a kultury a těší se na ně.

„Zámecký program připravujeme každý rok tak, aby nejenom pobavil, ale i leccos zajímavého návštěvníkům přinesl,“ uvádí Iveta Krupičková, ředitelka Zámku Děčín a dodává: „Snažíme se být pro návštěvníky atraktivní. Jsme tu konec konců pro ně, a když k nám budou hodně chodit, povede se zachovat a restaurovat řada důležitých historických předmětů i celé nové prostory. Jako se to daří s Čajovým pavilonem v zámecké zahradě. Mám velkou radost, že první zrestaurovaná freska bude moci být představena veřejnosti při příležitosti Odemykání zámeckých zahrad,“ dodává Iveta Krupičková.

Psali jsme i zde: Na děčínském zámku ukážou návštěvníkům Venušinu nevěru

Čajový pavilon byl postaven v letech 1736 – 1737 a sloužil jako zahradní pavilon nebo pro odpočinek a pobývání v horkých letních dnech. Uvnitř je dochovaná fresková výmalba, která je nyní postupně restaurována.

V loňském roce bylo dokončeno restaurování fresky v kupoli hlavní lodi pavilonu. Obdivuhodně zachovaná malba představuje výjev z antických bájí.

Dubnové akce na zámku9. 4. koncert Jarní dialogy MHF Lípa Musica představí skladby A. Dvořáka, F. Schuberta či M. Ravela. Tóny skladeb zazní v Knihovním sále od 17 hodin za zvuků harfy, violoncella, flétny a houslí.

17. 4. Pohádková pomlázka v Růžové zahradě proběhne formou hledání velikonočních vajíček Komtesek. Bude se i soutěžit.

29. 4. Mezinárodní den tance je připraven jak pro děti dopoledne, tak i odpoledne.

30. 4. od 15.00 se jižní zahrady děčínského zámku stanou místem setkání čarodějnic a dalších pohádkových bytostí.