Zachráněný lidský život nebo vypořádání se 
s budováním nového obvodního oddělení a povodněmi. Za to krajské policejní ředitelství ocenilo trojici policistů z Děčínska.

Zachránili ženu z plamenů

Když loni v únoru dorazili Jan Hampl a Michal Balvín
z krásnolipského obvodního oddělení uprostřed noci k požáru v Krásné Lípě, netušili, co je za několik okamžiků čeká. Dům byl totiž plný lidí. Navíc v něm byla propanbutanová láhev.

Do domu vběhli policisté celkem třikrát, chodba vypadala poměrně bezpečně, byla totiž kamenná. Jenže oheň se postupně prokousával do nižších pater domu.

„Všichni nás přesvědčovali, že v domě už nikdo není. Nám to ale nedalo, protože jsme měli pocit, že z prvního patra někdo chybí. Chvíli jsme lomcovali dveřmi, které nakonec povolily. V bytě byla paní, kterou jsme vyvedli ven," popisuje dramatické události Jan Hampl.
Z domu odešli na poslední chvíli.

„Poté, co oba opustili hořící dům, došlo k výbuchu propanbutanové bomby v půdním prostoru. Svým profesionálním zásahem zabránili oba policisté tragickému následku požáru," ocenila policejní mluvčí Jana Matonohová hrdinství obou policistů.

Pro Jana Hampla bylo ocenění překvapením, počítal totiž s tím, že jej dostane někdo jiný.

„Když jsem nastupoval 
k policii, tak se jeden náš kolega  dostal do podobné situace. A já k němu vzhlížel. A teď se to povedlo i nám," dodává policista s tím, že by do hořícího domu vyrazil na záchrannou misi znovu. A to 
i přesto, že si s odstupem času uvědomuje, jaké tam hrozilo nebezpečí.

Zvládla nové oddělení i povodně

Také nejvyšší policejní ocenění putuje na Děčínsko. Policistkou roku se totiž stala šéfka podmokelského obvodního oddělení Renata Michajličenková.

„Je to velmi významné ocenění. Nejen mě, ale celého kolektivu našeho obvodního oddělení. Je to týmová práce, člověk sám by to nezvládl. 
A moc si cením podpory rodiny," říká Michajličenková. Její obvodní oddělení vzniklo loni rozdělením původního děčínského oddělení, které patřilo k největším a nejzatíženějším oddělením v kraji.

Hned v prvním roce prošel podmokelský obvod zkouškou ohněm. V červnu totiž Děčínsko zasáhly povodně.

„Byl to pro nás velký zápřah. Lidi jeli 24 hodin denně několik týdnů. Našim hlavním úkolem bylo hlídat majetek, a to nejen na levém břehu řeky. Zároveň jsme ale při tom dělali i běžnou práci," popsala Michajličenková.