„Hledej,“ pobídne psovod svého čtyřnohého parťáka. Ten hbitě vyrazí do rozbořeného domu, po obrovských horách betonu a cihel se pohybuje lehce, jako by tam ani nebyly. Naplno přitom pracuje jeho čenich, pomocí kterého hledá zavalené. Naštěstí to tentokrát nebylo na ostro, nejednalo se ale ani o cvičení. Elitní psí záchranáři si dali dostaveníčko na republikovém mistrovství. Mezi šestnáctku účastníků se probojovalo i pět týmů z Ústeckého kraje. „Haf, haf, haf, haf,“ ozývá se po chvilce ze sutiny. „Hlásím nález osoby,“ říká do vysílačky Miroslava Pýchová. Její Aron se nemýlí, figurant pod betonovými bloky opravdu je. Psovodka z Chomutovska ho pochválí a rychle posílá dál. Aron pak hbitě prohledává polorozpadlou budovu. Pečlivě a neúnavně.

A co se stalo? V nedaleké budově se chvilku před polednem ozvala mohutná exploze ve skladu s plynovými lahvemi. Výbuch halu zcela zničil, navíc spadlo i několik okolních budov. Další sice ještě stojí, ale jsou hodně poničené, vypráví smyšlenou příhodu rozhodčí.

Třináct zraněných za dva roky. Zatáčka na silnici I/15 mezi Libčevsí a Želkovicemi patří mezi nejnebezpečnější místa na komunikacích v Ústeckém kraji.
Na řadě míst v kraji je k nehodě vždycky blízko. Tady byste měli dávat pozor

Domy jsou pobořené, nebezpečí číhá na každém kroku – ocelové dráty, sklo, hory betonu a cihel. Prohledat se musí i okolí. Kolik bylo lidí vevnitř nikdo neví. Až bude mít Aron hotovo na prvním stanovišti, jen pár minut si odpočine a půjde znovu do akce. Dvě velmi náročná hledání ve špatně přístupných sutinách chvilku po sobě, kde se hledá celkem šest nálezů. Nikdo ale neví, kde jich je kolik. Zjistit, kde figuranti jsou, mohou pomocí čichu jen psi, vidět totiž nejsou, jsou velmi pečlivě ukrytí. Pod sutí a betonem, další pak i ve výšce. Následuje ještě otestování poslušnosti a dovednosti na obtížných překážkách.

Šampionát prověřuje připravenost psovodů i jejich parťáků, už jen projít kvalifikací není jednoduché. Tentokrát se Mistrovství republiky Svazu záchranných brigád kynologů České republiky konalo na jižní Moravě, nedaleko Břeclavi. „Jsme s Aronem na mistrovství poprvé. Je to pro nás obrovská zkušenost,“ řekla po dokončení hledání šťastná Miroslava Pýchová.

Očkování. Ilustrační foto.
V nemocnicích přibývá očkovaných s covidem. Odborníci vybízejí ke třetí dávce

Při své premiéře nakonec mezi nejlepšími obsadila 12. místo. „Byl to neskutečný zážitek. Bylo to náročné, sutiny obtížné, ale užili jsme si celé mistrovství,“ pokračuje Pýchová. První sutina byla na výcvikovém trenažéru Boří les, druhá v areálu firmy specializující se na recyklaci betonu a stavebního odpadu. Poslušnost a dovednost se přezkušovala v Kempu Apollo, na dohled od Lednicko-valtického areálu.

„Mistrovství bylo skvěle zorganizované. Pořadatelé odvedli opravdu výbornou práci,“ pochválila Miroslava Pýchová.

Šampionát nakonec ovládl jihomoravský Radek Polák s Dixie. Nejlepší ze Severočechů byla Iveta Katrevová s Image Krásná Lukrécia.

Umístění psovodů z Ústeckého kraje na MČR záchranářských psů:

9. Iveta Katrevová - Image Krásná Lukrécia
10. Hynek Dlouhý – Amigo od Patrona Rocha
11. Kristina Cibochová - Calippo van de Huszarstate
12. Miroslava Pýchová - Aragon Miraliss
14. Monika Vokálová - Demi Jankari