Starosta Varnsdorfu Martin Louka si myslí, že pokud nemá být sociální bydlení obchodem s chudobou, jsou nutné změny legislativy a závazné cenové mapy.

„Sociální bydlení nesmí být obchodem s lidskou chudobou," uvedl Louka. Vadí mu především různá výše nájmu ve stejném místě.

O tom, jak je situace často absurdní, se přesvědčili vládní ministři, kteří na začátku tohoto týdne navštívili Šluknovsko, například ve Šluknově. V prakticky vybydleném domě v Mlýnské ulici totiž tamní nájemník platí osm
a půl tisíce korun za čistý nájem a studenou vodu. Tedy prakticky dvakrát tolik, co platí nájemníci za čisté nájemné v běžných, poměrně velkých bytech v Děčíně.

„V našich městských bytech se platí 38 korun za metr čtvereční bytu první kategorie. Tedy s teplou vodou a s topením," přiblížila propastný rozdíl mezi nájemným účtovaným lidem na sociálních dávkách a v běžných bytech starostka Šluknova Eva Džumanová. V soukromých bytech jsou pak nájmy o něco vyšší.

Podle jejího názoru ale nevydělávají majitelé ubytoven nebo bytů pro chudé jen na nájemném. Velké peníze také vydělávají na službách spojených s užíváním bytu. Tedy především na dodávkách tepla a vody, případně ohřevu vody. Obchod s bydlením je 
v Česku nepochybně dobrým kšeftem; podle odhadů totiž žije v zemi v ubytovnách asi sto tisíc lidí. Starostové proto volají po změnách. 

Nový model sociálního bydlení proto chystá komise zástupců ministerstev, radnic, krajů i neziskových organizací. Základní parametry by měly být hotovy do konce letošního roku.

Nejde však jen o bydlení 
v ubytovnách, ale i v soukromých bytech. Právě do nich se nastěhovala většina obyvatel varnsdorfských ubytoven, které se v roce 2011 staly centrem sociálních nepokojů.

Další potenciální ohnisko problémů teď vzniká v panelových domech v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde majitelé pronajímají své byty sociálně slabým. Právě do této lokality ve Varnsdorfu dorazili v pondělí večer ministři vnitra a pro lidská práva a ministryně práce a sociálních věcí. Setkali se zde s velmi bouřlivou reakcí místních starousedlíků žijících v rodinných domcích prakticky naproti ghettu. Stěžovali si především na to, že je na Kovářské nepořádek a hluk. Přislíbena jim byla policejní služebna.