Tento rok budou Velikonoce opět jiné. Koronavirus a nařízení vlády je ochromily. Malovanými kraslicemi se můžete těšit jen doma s rodinou, místo na trzích a výstavách, případně na velikonočních stezkách.

Pojďme si společně připomenout, jak třeba v roce 2009 zdobila jabloň dvěma stovkami vajíček v háčkovaném oblečku Vlasta Jandíková z Děčína Václavic. Každý rok jich tak vyrobila u televize okolo padesáti a jak se svěřila, výroba jednoho oblečku jí zabrala asi pětačtyřicet minut. Velikonoce jako téma Jarních školních dílen mělo ve stejném roce na dvě stovky žáků Základní školy Máchovo náměstí v Děčíně v rámci projektového vyučování.

Děčínské zámecké zahrady se zahalily do velikonočního hávu.
OBRAZEM: Zámecké zahrady lákají na velikonoční výzdobu i velikonoční stezku

Speciální základní a mateřská škola Děčín připravila jarní výstavu pro veřejnost v roce 2010. Podívejte se také, jak na děčínské Základní škole Vojanova slavili Velikonoce před čtyřmi lety, kdy si žáci pro návštěvníky připravili velikonoční výtvory na prodej, které sami vyrobili v dílničce, nebo jak vypadaly předloni Velikonoce na zámku v Jílovém. Připomeňme si i jak předloni a předpředloni Mikulášovicemi projela tradiční velikonoční jízda.

Na jedné z velikonočních výstav jsme pro vás získali i zajímavý recept, který můžete vyzkoušet.

Velikonoční nádivka zvaná hlavička

Budeme potřebovat:
20 dkg uzeného masa
20 dkg vepřového masa
20 dkg drůbežích jater
25 dkg rohlíků
25 dkg strouhanky
20 dkg slaniny
10 dkg sádla
3 dcl mléka
1 dcl černého piva
2 cibule
5 vajec
hrst petržele, pažitky, trocha muškátového oříšku, pepř, sůl, tuk na vymazání pekáče

Postup:
Maso uvaříme, na 1 cibuli a polovině sádla orestujeme játra, zalijeme pivem a podusíme. Maso a slaninu rozkrájíme na kostičky, vložíme do mísy a přidáme játra s pivem, do druhé mísy vložíme rohlíky nakrájené na kostičky, přidáme strouhanku, zalijeme mlékem, necháme vsáknout a potom přidáme do mísy k masu. V druhé polovině sádla a druhé cibuli orestujeme bylinky a přidáme do mísy k ostatním přísadám. Na závěr přidáme osolená a opepřená vejce s trochou muškátového oříšku, směs promícháme, vložíme do vymazaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.