Vybrat jméno, zvolit si řadu doplňků nebo určit pohlaví. Takové možnosti mají adoptivní rodiče malých lososů díky facebookové aplikaci Návrat lososů.

Už během loňského vypouštění se mohl každý, kdo adoptoval malého lososa pomocí dárcovské SMS, zúčastnit jejich vypouštění do Kamenice. Nyní si mohou adoptivní rodiče vytvořit vlastního virtuálního lososa pomocí facebookové aplikace na stránce projektu.

„Jedná se o další krok, kterým chceme do projektu zapojit veřejnost. A také jistou formu odměny v hravé podobě všem, kdo na Návrat lososů přispívají,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. „Věříme, že prostředí sociálních sítí nám pomůže získat další příznivce a i drobné donátory programu, který je finančně velmi náročný,“ dodává.

Pro zapojení se do tvorby virtuálního lososa je třeba odeslat dárcovskou SMS. Obratem pak obdrží klasickou SMS s unikátním kódem, který mu umožní vytvořit si vlastního virtuálního lososa. Toho může pojmenovat, zvolit mu pohlaví a po zadání kódu zaslaném ve zpětné SMS vybírat i mezi řadou doplňků.

Aplikaci je možné nalézt na facebookové stránce Návratu lososů na adrese www.facebook.com/navratlososu.

Pro záchranu lososů se po celé Evropě v současné době upravují vodní toky a budují se rybí přechody, aby se lososi mohli vracet do vnitrozemských útočišť, nezbytných pro jejich úspěšné množení.

„Český projekt Návrat lososů se rozhodl pomoci z jiné strany. A sice v obnovení populace lososa obecného v povodí Labe, především v oblasti Českého Švýcarska. Každoročně tak do Kamenice vypouštějí zástupci národního parku a rybářského svazu osm až deset centimetrů velké rybičky, které se stávají základem budoucích generací labských lososů,“ vysvětluje mluvčí parku Tomáš Salov.