Když se půjdete na Děčínsku ucházet o práci, teoreticky musíte ve výběrovém řízení porazit dalších dvaadvacet lidí. Na jedno volné místo totiž na Děčínsku připadá v současné době 23 lidí bez práce.

Situace na Děčínsku je dlouhodobě zoufalá. Největším problém je nedostatek volných míst – na konci července jich tu bylo 424; práci přitom nemá téměř deset tisíc lidí.

„Hledala jsem dva roky a nakonec jsem se z Děčína odstěhovala. Práci jsem našla hned druhý den a již tu žiji šestý měsíc," napsala na Facebook Děčínského deníku například Jana K.

Lidé se až na výjimky shodují, že najít práci na Děčínsku je téměř nadlidská dřina.

„Také se chystám odstěhovat, neboť tady je to s prací bída. Tady se jen čeká, až někdo půjde do důchodu nebo ho vyhodí. A pak se na jedno místo sesype půlka lidí co je na pracáku," napsala Věra F.

Lidé, kteří se dosud kvůli práci neodstěhovali, za ní dojíždí. Třeba do Ústí nad Labem, nebo do německých Drážďan.

Situace na pracovním trhu na Děčínsku je špatná dlouhodobě – a neustále se zhoršuje. Pro srovnání: Počet lidí bez práce byl letos v červenci o 329 vyšší, než ve stejném měsíci loni.

Na lepší časy se neblýská, žádní noví investoři totiž na obzoru nejsou.

„Podle našich informací se oficiálně s žádným investorem nejedná," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

„Není to dobré," přiznává starosta Varnsdorfu Martin Louka. „Jednou z příčin vysoké nezaměstnanosti je špatná infrastruktura. Každý investor si také rozmyslí, zda jít do okresu, kde jsou sociální nepokoje. Přitom místo tady je, máme tu nevyužité tovární haly," dodává Louka.

S tím souhlasí i děčínský poslanec Jaroslav Foldyna, který se chce nezaměstnanosti v dalším volebním období věnovat.

„Nezaměstnanost plodí sociální napětí. Pak rostou i problémy s nepřizpůsobivými," říká poslanec.

Situaci na Šluknovsku může mírně zlepšit firma Benteler, která tu staví nové tovární haly a která do dvou let zaměstná několik desítek lidí. Ale to je jen kapka v moři. Navíc – ne každý tu uspěje. Zaměstnavatelé – a to je stále stejné – vyžadují po lidech praxi. Ti, co ji nemají, se ale hájí: A kde ji máme vzít?

Přesto se najdou na Děčínsku profese, v nichž je možné práci získat poměrně rychle. Jenže to není práce pro každého.

„Mezi nejžádanější profese patří kuchaři, svářeči, obchodní zástupci, strážní, šičky, operátoři call centra či zedníci," vypočítává Radim Tuček z úřadu práce.