VÝSLEDKY VOLEB DO KRAJSKÉHO ZASTUPITELSTVA V ÚSTECKÉM KRAJI SLEDUJTE ZDE!!!!!!

KSČM s 25,26 procenta hlasů v zastupitelstvu obsadí 20 křesel. Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se jako druhá dostala ČSSD, které 16,13 procenta hlasů zajistí 13 mandátů, následují Severočeši.cz s 12,02 procenta hlasů a devíti mandáty a dále ODS s 9,68 procenta hlasů a sedmi  mandáty a hnutí PRO! kraj s 8,15 % hlasů a ziskem šesti mandátů. Žádná z dalších stran a hnutí nepřekonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva.

„Co říkám na výsledek? Líbí se mi. A mohl být ještě lepší. Vidím, že předvolební průzkumy, na základě kterých se zvali lídři do debat v České televizi a Českém rozhlase, nás poškodili. Tehdy jsme byli vnímaní jako outsideři, teď jsme jedna ze čtyř stran, která se do krajského zastupitelstva dostala," řekl lídr hnutí PRO kraj Přemysl Rabas.

Volby přinesly i několik překvapení. Pod pětiprocentní hranicí zůstala o třetinu procentního bodu TOP 09, přestože předvolební průzkumy její preference odhadovaly výrazně výše. Mandáty těsně unikly i nacionalistické DSSS, která získala 4,4 procenta. Do zastupitelstva se nedostali ani Paroubkovi národní socialisté, kteří získali jen 2,8 procenta.

Dosavadním členům zastupitelstva zanikl mandát ukončením hlasování druhého dne voleb, tedy 13. října 2012 ve 14 hodin. Do konání ustavujícího zasedání nově zvolené zastupitelstva, resp. do zvolení nových samosprávných krajských orgánů vykonávají pravomoci dosavadní rada kraje, dosavadní hejtmanka a dosavadní náměstek hejtmanky.

Návrh na neplatnost hlasování, neplatnost voleb nebo neplatnost volby kandidáta lze podat do 10 dnů po vyhlášení výsledků voleb do zastupitelstev krajů Státní volební komisí.

Hejtmanka svolá ustavující zasedání zastupitelstva. Zasedání se svolává tak, aby se konalo do 15 dnů po uplynutí 10 denní lhůty určené pro podání návrhu (25 dnů ode dne vyhlášení výsledků voleb ve Sbírce zákonů), nebyl-li podán soudu návrh na neplatnost voleb. Pokud byl takový návrh podán, svolává se zasedání, aby se konalo do 15 dnů ode dne právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů, pokud žádnému z podaných návrhů nebylo vyhověno.

Lidé teď řeší, kdo bude v našem kraji vládnout.

Situace směřuje zřejmě k levicové koalici KSČM a ČSSD, vyplývá z vyjádření jejich lídrů. "Voliči nám asi dali důvěru i proto, že by chtěli levicovou vládu v kraji," řekla jednička kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. Ten má šanci stát se hejtmanem.

"Nikomu volat sami nebudeme, počkáme, co udělá vítěz voleb. Ale asi se dá předpokládat, že nás osloví, potom jednat budeme," řekl krajský šéf ČSSD Arno Fišera. "Budeme rádi, když se objeví varianty počítající s podílem ČSSD na vedení kraje," dodal.

Do zastupitelstva Ústeckého kraje letos kandidovalo 19 uskupení, před čtyřmi lety to bylo o dvě méně. Nejvíce hlasů tehdy získala ČSSD (32,78 procenta). Do zastupitelstva se dostaly také ODS (20,57 procenta), KSČM (18,39 procenta) a Severočeši.cz (13,20 procenta).

ČTĚTE TAKÉ:

Primátor Děčína volil v hospodě…ZDE…

Na Olešce volí v obýváku. Už přes 15 let…ZDE…

Volby začaly skandálem, někdo nabízel peníze za hlasy pro ODS…ZDE…