Hygienici budou letos sledovat kvalitu vody na 17 místech, sezona byla zahájena zatím na 11 z nich.

Snížená průhlednost vody je už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví. S horší kvalitou vody musejí počítat také lidé, kteří zamíří do Varvažova na Ústecku. Na hladině se může objevovat fytoplankton, tedy například řasy. Naopak bez závad je sousední zatopená jáma v Chlumci.

Kvalitní voda je podle hygieniků v Kamencovém jezeře v Chomutově, v nádrži Barbora na Teplicku nebo zatopené jámě Matylda u Mostu. Sezona naopak ještě nezačala ve Vysoké Peci na Chomutovsku, Křižanově na Teplicku, v Chabařovicích na Ústecku ani v Jetřichovicích, Velkém Šenově a Mikulášovicích na Děčínsku.

Letos ještě nebudou hygienici kontrolovat kvalitu vody v největším jezeře v Ústeckém kraji, Miladě na Ústecku. Vodní plochu, která vznikla na rekultivovaném území, úřady zatím do seznamu kontrolovaných míst nezařadily. Milada by se v následujících letech měla stát turistickým lákadlem kraje. Zatím tam ale není infrastruktura ani zázemí pro rekreaci.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.