Vyplývá to ze zveřejněných výsledků Krajské hygienické stanice.

Koupání v oblíbeném zatopeném lomu ve Varvažově může podle hygieniků přinést zdravotní komplikace. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům, vyskytuje se v ní velké množství sinic a má i vysoký obsah chlorofylu.

„Koupání představuje zdravotní riziko, zejména pro citlivé skupiny obyvatel," doplňují hygienici. Kvalita vody se ve Varvažově zhoršovala od začátku sezóny.

Snížená průhlednost vody 
a vyšší výskyt chlorofylu je také v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a také v Nechranické přehradě na Chomutovsku. Hygienici doporučují se po koupání v těchto koupalištích osprchovat. V dětské části koupaliště v Mikulášovicích na Děčínsku je voda se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, ke koupání ale vhodná je.

Na ostatních přírodních koupalištích je kvalita vody i nadále dobrá. Například v Barboře na Teplicku je voda průhledná až do hloubky tří metrů.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.