Krádeže vloupáním v Ústeckém kraji do rodinných domů jsou po hlavním městě Praze a Středočeském kraji největší v Ústeckém kraji. Vloupání do bytů hned za Prahou bylo doménou Ústeckého kraje.Náš kraj na druhém a třetí místě v počtu vloupání v rámci republiky není náhodným jevem. Nezaměstnanost, nižší vzdělanost obyvatel, větší koncentrace lidí v tzv. vyloučených lokalitách, to vše vytváří z Ústeckého kraje místo, kde by měla být policie spíše posílena než omezována, jak hrozí v dalších letech.

Pro tyto charakteristiky je náš kraj druhá nejméně bezpečná lokalita hned po Praze. Absolutní počty vloupání za rok 2011 patří k těm vyšším mezi kraji. Na 3. místě v žebříčku pravděpodobnosti vloupání je kraj v kategorii rodinných domů a na 2. v kategorii bytů. Takový je závěr na základě policejních statistik za rok 2011 v rámci ČSOB Pojišťovny.

Domy jsou hitem

„Rodinné domy jsou větším lákadlem, protože je zde menší riziko, že si zloděje někdo všimne. V případě bytu jsou navíc pro zloděje obvykle jedinou možnou cestou dvoje dveře vchodové a do konkrétního bytu, oboje většinou slušně zabezpečené.

U rodinného domu je pro pachatele vniknutí jednodušší. Stačí překonat jedny dveře, popřípadě klasické okno, ale velmi oblíbenou cestou jsou i balkonové a francouzské dveře," popsal nejčastější cestu nechtěných návštěvníků Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny. K tomu lze dodat, že ještě ohroženější jsou domy v rekonstrukci, a v období stavby, kdy zloději kradou stavební materiál, nástroje a různé armatury připravené k zabudování do rozestavěného domu.

Stav na Liberecku

V Libereckém kraji sice eviduje policie méně útoků než v Ústeckém kraji, ale o to hůře jsou na tom majitelé rodinných domů.

Podle ČSOB Pojišťovny jsou v tomto kraji pro zloděje jednoznačně v oblibě. Pravděpodobnost nechtěné návštěvy domů je zde téměř sedmkrát vyšší v porovnání s byty.

Je to tím, že v Libereckém kraji je více menších měst a obcí na velikost kraje, a relativně více domů v klidnější zástavbě, kterou zloději oceňují více než rušná města.

Proto je sice menší Liberecký kraj na 5. místě pravděpodobnosti vloupání v kategorii rodinných domů a na 6. v kategorii vloupání do bytů.