Plné ruce práce mají hlavně hasiči, kteří odstraňují z komunikací padlé stromy a ulámané větve. "Jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 7.13 do 14.20 k 15 událostem, kdy byl nahlášen pád stromu, větví nebo nahnuté větve nad vozovkou. Nejvíce nahlášených událostí, celkem pět, bylo na Litoměřicku. Ostatní okresy hlásily po jedné nebo po dvou událostech," informovali v pondělí odpoledne hasiči. Práci měli například v Lovosicích nebo Nové Vsi v Horách na Mostecku. 

Až do 19. hodiny večerní je v platnosti výstraha meteorologů pro většinu území České republiky včetně Ústeckého kraje. Západní až severozápadní vítr může v nárazech dosahovat rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu, což znamená 55 až 70 kilometrů za hodinu. K večeru už má slábnout. 

Ilustrační foto
Mordparta z Prahy by se zapotila. Devadesátky byly drsné i na severu

Podle odborníků na počasí lze očekávat právě poškození stromů a lesních porostů, možné jsou menší škody na budovách. "Existuje nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," uvádí Český hydrometeorologický ústav.