V barokní památce proběhnou v úterý 17. 7., 31. 7., 14. 8. a 28. 8. od 20 do 21.30 hodin. Prohlídky při svíčkách letos premiérově doplní audiovizuální instalace vizuálního umělce Pavla Mrkuse na stropě běžně nepřístupného kapucínského chóru kostela svatého Vavřince.

Účastníci si prohlédnou Svatou chýši z počátku 18. století s milostnou sochou Černé Matky Boží loretánské. V poutní kapli Svatých schodů se představí výjimečná sochařská galerie.

Projde se křížová chodba s bohatou malířskou výzdobou a nově restaurovanými obrazy křížové cesty. Prohlídka se zakončí v barokním kostele sv. Vavřince ze 17. století. Sraz je v 19.45 hodin v Loretě. Vstupné je 100 a 60 korun. Rezervace míst na telefonu 604 555 922.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Rumburská interna se do konce srpna přestěhuje. Zatím se ale neví, kam

Loreta Rumburk také pořádá o prázdninách pro dětské návštěvníky speciální prohlídky barokní sakrální památky. Určeny jsou dětem od 5 do 11 let.

Dětské prohlídky loretánského areálu v Rumburku se konají od 30. června do 1. září, od úterý do soboty vždy od 15 do 16 hodin. Při prohlídce se malí návštěvníci seznámí s loretánským příběhem o zázračném přenosu domku, v němž žila dívka Maria.

Během hodinové prohlídky na malé návštěvníky čeká také plnění jednoduchých úkolů, luštění hádanek a kreslení. Rodiče mezitím mohou absolvovat vlastní prohlídkový okruh v areálu Lorety. Více na www.loretarumburk.cz.

Starokřečanské slavnosti
OBRAZEM: Staré Křečany bavily slavnosti, dorazila Argema i borci s pilami