„Žáci, studenti a zaměstnanci školy by tak za několik let mohli studovat a pracovat v podmínkách odpovídajících 21. století. Město Varnsdorf by získalo novou oblast, která bude svým pozitivním mladistvým vzhledem vítat všechny, kteří budou do města přijíždět, nově se také více odhalí pohled na majestátní budovu gymnázia,“ řekl ředitel Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Střední odborné školy služeb a cestovního ruchu ve Varnsdorfu Petr Kotulič.

Škola za sebou část oprav už má. Ústecký kraj nechal nedávno opravit fasádu budovy v Mariánské ulici. Problém je ale s internátem a tělocvičnou, která střední škole chybí. Kraj chce postavit novou.

Domov mládeže Kord je pak v natolik špatném stavu, že jej hejtmanství plánuje nechat strhnout a místo něj postavit zcela novou budovu. Kord totiž nesplňuje požadavky současné legislativy na tepelné nebo statické vlastnosti budovy a nevyhovuje ani hygienickým požadavkům. Původně se navíc jednalo pouze o dočasnou stavbu, která měla být už dávno nahrazena novou.

Hasiči ilustrační.
V Rumburku unikal plyn, hasiči evakuovali 24 lidí z okolních domů

Na svém červnovém jednání se mohli se vznikající studií nového kampusu seznámit také varnsdorfští zastupitelé. „Určitě s projektem souhlasíme a budeme rádi, když se podaří jeho realizace. V případě, že bude potřeba výstavbu podpořit, to rádi uděláme,“ uvedla místostarostka Varnsdorfu Ladislava Křížová.

Pro hejtmanova náměstka pro školství Petra Šmída, který z Varnsdorfu pochází, je stavba kampusu v největším městě Šluknovska důležitá. „Na základě vlastní zkušenosti mohu zodpovědně prohlásit, že valná většina škol v Ústeckém kraji je pro žáky místem, které splňuje všechny požadavky na vzdělání v 21. století. V tomto ohledu byla v minulých letech škola ve Varnsdorfu značně diskriminována,“ vysvětlil Šmíd, který s myšlenkou kampusu přišel.

Kampus je důležitý jak z pohledu umístění ve Šluknovském výběžku, který se potýká s řadou problémů, tak i z hlediska současných nároků na vzdělávání. „Až v posledních letech se začalo ve větší míře investovat do škol a školských zařízení po celém Děčínsku a věřím, že ani tento projekt neskončí v šuplíku, ale dojde k jeho realizaci,“ doplnil Šmíd.

Uzavřený přejezd v Malém Březně
Přes Malé Březno teď raději do Děčína nejezděte. Zavřeli důležitý přejezd

Na studii proveditelnosti pracuje rumburský ateliér ProProjekt. Kraj na zhotovitele studie nebo návrhu ale nevyhlásil architektonickou soutěž, která by odpovídala regulím České komory architektů.

„Vítám uvažovanou investici do rozvoje středoškolského areálu ve Varnsdorfu. Ještě raději bych ale viděl, pokud by se ze společných prostředků podařilo generovat kvalitní urbanistické a architektonické řešení, stejně jako celkový koncept veřejných prostor v těsné vazbě na centrum tohoto města tím nejlepším způsobem,“ uvedl architekt Ondřej Beneš, který ze své pozice krajského architekta nabízí v podobných případech pomoc. „I v rámci soutěží pořádaných podle regulí ČKA by se nám určitě podařilo najít tu nejlepší variantu přípravy odpovídající závažnosti tématu, výši investice i časovým požadavkům,“ připomněl Beneš.

Ve Varnsdorfu to přitom není poprvé, kdy na využití možnosti, jak získat nejkvalitnější návrhy pro takto významné veřejné investice, rezignovali. Platí to například pro současnou podobu autobusového nádraží, jehož rekonstrukce vyšla město na více než 30 milionů korun. Soutěž Varnsdorf nechystá ani na připravovanou významnou přestavbu náměstí E. Beneše.