Svrab na krásnolipské základní škole, do které chodí přibližně 340 dětí, zaregistrovali hygienici před několika dny.

„Onemocněly dvě děti. Případy spolu ale nemají žádnou souvislost, nemohly se nakazit od sebe,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Základní škola v Krásné Lípě.
Inkluze dusí krásnolipskou školu, rodiče přehlašují své děti jinam

Nemocné děti pocházejí z různých rodin, nemají ani nic jiného společného. Nakazit se zákožkou, tedy roztočem způsobujícím svrab, totiž při běžném kontaktu není možné. Nákaza tak nehrozí například při podání ruky nebo při hodinách tělocviku.

HLAVNÍ JE DODRŽOVAT ZÁKLADNÍ HYGIENU

„Přenáší se především mezi lidmi doma, kde nedodržují základní hygienu. Pro přenos nemoci je potřeba intenzivní fyzický kontakt. Navíc roztoč má rád teplo,“ vysvětlila Šimůnková, jak je možné se nakazit.

V dětských kolektivech ve školkách nebo školách se tak zákožka většinou nepřenáší. Výjimkou jsou školy v přírodě, kde mají děti k sobě mnohem blíže.

MĚSTO CHYSTÁ BESEDU S LÉKAŘEM

Kvůli svrabu se ve městě začala šířit panika, tomu město chce zabránit. „Připravíme besedu s lékařem nebo s někým z hygieny, na které si řekneme o všech možných hrozbách a o možnostech zabránění šíření nemocí,“ přiblížil plány radnice starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Na setkání by se neměla probírat jen aktuální nákaza svrabem, ale také žloutenkou nebo šíření vší.

Podle Koláře začali ve škole preventivně používat dezinfekční prostředky, a to nejen při úklidu. Nádobky s dezinfekcí mají děti i na toaletách a u umyvadel ve třídách.

NAKAZILA SE ŽENA, KTERÁ DOJÍŽDÍ DO ÚSTÍ

Hygienici na Děčínsku zaznamenali první případ žloutenky. Nakazila se jí žena z Děčína jezdící za prací do Ústí nad Labem. Právě tam se totiž hygienici a zdravotníci potýkají s poměrně velkou epidemií žloutenky.

V krajském městě doposud zaregistrovali přes 200 nemocných. Mezi nimi převládají děti z ústeckých čtvrtí Mojžíř a Krásné Březno.
Podezření na žloutenku mají hygienici ještě u dalšího člověka. Zatím ovšem nemají k dispozici výsledky krevních rozborů.

Na Šluknovsku předají každý rok pracovníci chudým dětem okolo 350 dárků.
FOTO: Chudé děti se mohou těšit na Vánoce díky štědrým lidem, pomáhá jim Kostka