Do tamních lesů vyrazili strážci přírody minulý týden. U jednoho skalního převisu na ně čekala spousta nepořádku. „Celkem strážci z lesa odvezli pět pytlů odpadků, od různých druhů plastů přes zavařovací sklenice, lahve od alkoholu a ohořelé konzervy až po množství rovněž obtížně rozložitelných vlhčených ubrousků,“ popsal čtvrteční úklid mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

S likvidací nepořádku si lidé, kteří pod převisem podle všeho opakovaně nocovali, příliš hlavu nelámali. Jak jim něco zůstalo v ruce, nacpali to skalních štěrbin. Místo toho, aby to odnesli zpět s sebou.

U Všemil ale nebyl problém jen s odpadky. Ochránci zde museli také zlikvidovat na skálu nalepený přístřešek, který byl postavený načerno. „V chráněných krajinných oblastech sice je možné tzv. bivakování, tedy jednoduché přenocování ve volné přírodě bez rozdělávání ohně a samozřejmě zanechávání odpadků, nepřípustná je však výstavba rozličných přístřešků a jiných konstrukcí. Proto byl přístřešek strážci rozebrán a dřevo odloženo do lesa k zetlení,“ vysvětlil Salov. Dodal, že letos ochránci likvidovali takový přístřešek i přímo v národním parku, kde nocování výslovně zakazuje zákon. Není tak možné zde ani bivakovat.

Ilustrační fotografie.
Trojice mužů si vymyslela pád stromu, vrtulník letěl k Dobkovicím zbytečně

Podobných případů podle dobrovolného strážce přírody v národním parku Filipa Molčana ubývá. „Je to možná i tím, že přišla nová generace trampů, která České Švýcarsko zná už jen jako národní park a jezdí trampovat jinam, třeba do Brd,“ poznamenal Molčan.

Nejhorší je konec zimy

S nepořádkem mají ochránci přírody problémy pravidelně na konci zimy při velkém tání sněhu. Mírně rozvodněné řeky Kamenice a Křinice vždy naberou velké množství odpadků, které se válí na jejích březích a zanese je přímo do nitra národního parku. Zatím naposledy čistila správa parku Kamenici letos na konci ledna, kdy museli ochránci přírody vlézt do ledové vody a vybírat z ní především PET lahve.

Během jediného dne tehdy vytáhli z Kamenice deset pytlů plastů nebo polystyrenových desek, které následně putovaly do separovaného odpadu. Některá místa si ale na úklid ještě musela počkat. Vody v řece totiž bylo tolik, že nebylo možné ji na všech úsecích vyčistit od naplaveného nepořádku.

Osobní vlak společnosti Arriva vlaky. Ilustrační fotografie.
Rychlíky na Šluknovsko pojedou. Z Nového Boru zamíří až do Rumburka

Do národního parku se odpad dostává z obcí ležících proti proudu vodních toků mimo jeho území. Částečně je to kvůli nepořádnosti lidí, částečně kvůli nevhodně umístěným popelnicím na separovaný odpad v blízkosti řek nebo potoků. Úklidy odpadů z Kamenice i Křinice probíhají několikrát do roka, provádějí je jak strážci parku, tak i dobrovolníci.

Čím dál větším problémem jsou i vlhčené ubrousky. Během turistické sezóny prakticky lemují nejvytíženější stezky. A to i v první zóně národního parku.

Strom mezi Studánkou a Krásnou Lípou nápor větru nevydržel.
Vítr v noci lámal stromy, nejvíce na Děčínsku. Dnes ještě zesílí!