Během roku 2011 zde uvařili na dva tisíce hektolitrů přibližně desítky různých druhů piv. O rok dříve přitom ve varnsdorfském pivovaru uvařili pouhých 600 hektolitrů piva, což odpovídá přibližně výstavu restauračních pivovarů.

Oproti ostatním českým pivovarům je to růst přímo raketový, vždyť celkový výstav v celé České republice loni vzrostl o pouhá necelá tři procenta.

„Největší zájem je o klasiku, světlé a tmavé ležáky. Hodně se pijí také speciály Samuraj a Querterback,“ říká majitel pivovaru Kocour Josef Šusta.

„Výhledově bychom se měli dostat někam na 4 000 hektolitrů, na to je dimenzovaná i technologie,“ doplnil.

Rostoucí zájem nechce přeceňovat, původní ambice prý byla vyrábět maximálně 4 000 hektolitrů. „Pořád máme jen dva zaměstnance a my ostatní to děláme spíš jako koníček. Ale jo, finančně se to uživí,“ dodal Šusta.

Josef Šusta založil malý pivovar ležící na česko-německé hranici před čtyřmi lety s několika kamarády. Od doby svého vzniku se specializuje především na pivní speciály, se kterými se pivovaru daří na odborných soutěžích.

Zajímavostí bylo pivo uvařené během loňského roku, které dosáhlo stupňovitosti 31 a obsahovalo téměř třináct procent alkoholu.

V současné době je Kocour jediným pivovarem na Děčínsku. Brzy by měly vzniknout nové malé pivovary v Krásné Lípě a v Děčíně, kde se počítá se zřízením minipivovaru v rámci přestavby bývalého pivovaru na obchodní centrum.