Dalších nebezpečných pádů stromů se obávají ve Varnsdorfu poté, co se po čtvrteční vichřici (5. října) zřítil mohutný 200 let starý buk. Jen zázrakem nikoho nezranil. Město se proto rozhodlo zkontrolovat i další stromy, aby včas zabránilo případné tragédii. Podzimní počasí je totiž nevyzpytatelné a není vyloučeno, že se podobná situace bude opakovat.

Na kontrolu nejen památných velikánů, ale i jiných vzrostlých stromů se v průběhu následujících týdnů zaměří pracovníci odboru životního prostředí. Prohlédnou především ty stromy, které by mohl silný vítr vyvrátit nebo zlomit na frekventovaných místech.

Řádění vichřice ve Varnsdorfu nevydržel 200 let starý buk.
Nápor větru nevydržely desítky stromů. Padl i 200 let starý buk

„Zaměří se na zdravotní stav stromů, které se nachází například v městských parcích. Kde budou nějaké pochybnosti o bezpečnosti stromu, zadáme vypracování odborného posudku,“ uvedl mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký s tím, že odbor kontroluje stav stromů průběžně, nejen po podobných událostech.

Město až do vichřice evidovalo 16 památných stromů, nyní jich je o jeden méně. Červenolistý buk lesní, který se zřítil před dětským střediskem v Poštovní ulici, dosahoval výšky 25 metrů a jeho kmen měl v obvodu téměř šest metrů. Strom byl nízce větveným „dvojákem“, což znamená, že měl dva kmeny s ostrým úhlem rozdvojení.

ŠKODY JEN MATERIÁLNÍ

Svými nadprůměrnými rozměry, věkem a dekorativní hodnotou patřil ve Varnsdorfu k jedinečným stromům. „Buk naštěstí nikoho nezranil, byť přes den kolem chodí spousta lidí,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Přemysl Brzák.

Pád způsobil hlavně materiální škody. Větve poškodily sloup veřejného osvětlení a oplocení areálu dětského střediska.

Pracovníci odboru budou nyní posuzovat například stav dalšího chráněného stromu, který roste jen nedaleko dětského střediska. „Topol bílý, který roste v areálu polikliniky v Poštovní ulici, dosahuje výšky 22 metrů a jeho stáří se odhaduje zhruba na 150 let,“ upřesnil Secký.

Jiří N. u soudu.
Měl o Velikonocích vraždit. Soud jej ve středu poslal na léčení

Na okraji města se pak nachází ještě mohutnější památný strom. Nedaleko vlakového nádraží roste zhruba 250 let starý topol černý vysoký 33 metrů. Jeho kmen má v obvodu přes sedm metrů a šířka koruny dosahuje 28 metrů. Je tak nejmohutnějším chráněným stromem ve městě.

Stromy průběžně kontrolují i v Rumburku. Podle mluvčího zdejší radnice Luďka Stínila město prohlíží stromy na svých pozemcích také nejen po vichřici. „Máme vytipované lokality, které necháváme posuzovat průběžně. Město uvažuje o tom, že do budoucna přijme člověka, který bude mít na starosti zeleň ve městě, aby byl její rozvoj jednotný,“ přiblížil plány radnice mluvčí.

Čtvrteční vichřice postihla v Ústeckém kraji nejvíce právě Šluknovsko a Děčínsko. Hasiči vyjeli k 22 spadaným stromům a čtyřem dalším událostem, jako byla uvolněná střecha a spadlé dráty vedení. Stromy spadly i v Děčíně, Benešově nad Ploučnicí, Mikulášovicích, Velkém Šenově nebo v Hřensku.

Dlouhou cestu do Rumburka krátí lídrům hry a kvízy.
Většina volebních lídrů by povolila cyklistům pít alkohol