Sem vám dávky nepošleme. Takový verdikt uslyší noví žadatelé o sociální dávky na bydlení na dalších adresách ve Varnsdorfu. Radnice chce rozšířit místa, kam úřad práce nesmí od prosince vyplácet dávky na bydlení, o domy v Hrnčířské ulici. Do vyloučené lokality v Kovářské ulici, kde zákaz už platí, přitom majitelé bytů lákají další nové nájemníky. Proti tomu se však město ohradilo.

Nastěhujte se do našeho levného sociálního bydlení a my vám zajistíme příspěvky, snaží se majitelé bytů přilákat nové nájemníky.

„Způsobem oznámení mohou být lidé uváděni v omyl, že se jedná o aktivitu města Varnsdorf. To se od aktivity distancuje,“ řekl v reakci na reklamu v jednom soukromém rádiu mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký.

Ghetto (ilustrační snímek)
Obce brzy vyhlásí zóny bez dávek na bydlení. Hrozí řetězová reakce

Podle vedení radnice se jedná o klamavou reklamu. To si ale nemyslí jeden z majitelů bytů v Kovářské ulici Jan Pražák. „Rozhodně to žádná klamavá reklama není. Do těchto domů nesmí úřad práce vyplácet pouze jednu dávku,“ řekl Deníku Jan Pražák.

V brzké době by do seznamu adres, kde není možné přijímat dávky na bydlení, měly přibýt dva panelové domy v Hrnčířské ulici. Nedávno byly na prodej a město se je snažilo koupit, jenže podle starosty Stanislava Horáčka se nedostalo ani k prvnímu příhozu.

„Měli jsme nastavený strop, který cena záhy překročila,“ řekl k dražbě starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček.

Dva panelové domy nakonec v aukci koupil nový majitel za přibližně 24 milionů. Limit, na který vedení města chtělo jít, byl přitom o téměř devět milionů korun nižší.

Lesík v Horním Jindřichově "zdobí" desítky pneumatik.
Lesík hyzdí ojeté pneumatiky. Sběrných míst je přitom dost

V Hrnčířské ulici podle Horáčka zatím problémy nejsou tak výrazné jako například v Kovářské ulici. Rozšíření zákazu má podle radnice působit i jako preventivní opatření a vzkaz novému majiteli, že další vyloučenou lokalitu město nechce.

O zavedení zón, do kterých nebude možné posílat nově přistěhovaným lidem sociální dávky pro nejchudší, usiluje také Krásná Lípa. Podle starosty Jana Koláře je to reakce na zákaz vyplácení dávek do některých lokalit ve Varnsdorfu.

„Něco takového jsme u nás ve městě nechtěli vůbec zavádět, byli jsme k tomu ale donuceni. To, že se k nám lidé budou stěhovat, není hypotetická představa. Jen během minulého týdne se přihlásili tři noví plátci poplatků za odpad,“ uvedl Jan Kolář s tím, že požádali jako nadřízené město Rumburk o vyhlášení bezdoplatkové zóny.

„Je paradoxní, že některá města zakazují vyplácení dávek na celém svém území, kdežto my jsme tlačeni do konkrétních čísel popisných,“ dodal Kolář s tím, že jasno o tom, na kterých adresách ve městě nebude možné pobírat dávky na bydlení, by mělo být během několika týdnů.

Podobné zóny ve dvou lokalitách před časem zavedl i Děčín. Jedním z takových míst je problémový dům v Zelené ulici.

VETERÁNSKÁ SOUTĚŽ JDE DO FINÁLA. Sportovní hala ve Varnsdorfu hostila poslední kolo před finálovým turnajem.
FOTO: Na mistrovství jede Jílové a Varnsdorf