Výdaje 444 milionů korun a příjmy 435 milionů korun. Ruku pro takto sestavený rozpočet zvedlo 17 z 20 přítomných zastupitelů. „Schodek pokryjí přebytky finančních prostředků z minulých let,“ vysvětlil mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký. Přebytek vznikl z investic, na které město získalo dotace, ale zaplatilo je ze svého a dotační peníze dorazily až ke konci roku. Případně z investic, které se protáhly do letoška.

HRÁDEK byl svědkem rekordního počtu účastníků.
GALERIE: Hrádek byl svědkem nového rekordu

A právě investice jsou kromě běžného provozu městského úřadu nebo příspěvkových organizací největší položkou rozpočtu. „Největší investicí Varnsdorfu bude letos stravovací zařízení a dva výtahy v nemocnici. To vyjde na přibližně 36 milionů korun,“ informoval varnsdorfský místostarosta Josef Hambálek.

OPRAVUJÍ DOMINANTU

Poměrně velké peníze letos pošle Varnsdorf do obnovy Hrádku, oblíbeného výletního místa nad městem. Za 14 milionů korun je na letošek naplánované vybudování restaurace včetně potřebného zázemí a rozvodů inženýrských sítích. Varnsdorf tak bude letos pokračovat v opravách jedné z dominant města.

Opravy Červeného kostela ve Varnsdorfu.
Varnsdorf plánuje poslat peníze do oprav vyhlídky i Červeného kostela

Dvacet milionů korun chce Varnsdorf investovat do opravy dvou věžáků. „Jedná se o kompletní rekonstrukci včetně zateplení. Dva věžáky jsme opravili už loni. Letos tak budeme v opravách pokračovat,“ zmínil Josef Hambálek. Postupnou investicí je také obnova veřejného osvětlení, do které letos půjde deset milionů. Varnsdorf totiž postupně nahrazuje všechny lampy, přičemž místo klasických výbojek používá LED diody. Ze tří tisíc jich zbývá vyměnit ještě přibližně jednu třetinu. Na některých místech nebude nahrazovat pouze samotná svítidla, ale bude také potřeba přeložit do země kabely, které jsou doposud vedené vzduchem.

Další peníze pak poslali zastupitelé na další etapu záchrany Červeného kostela nebo do stavby parkovišť. Jedno z nich by mělo vzniknout mezi fotbalovým a zimním stadionem. Dojde i na údržbu silnic, které by chtěl Varnsdorf opravovat rychleji, ale ne vždy je to možné. „Některé věci nejsou ještě vyprojektované, protože se čeká na územní rozhodnutí, kde je potřeba součinnost s plynaři nebo vodaři,“ vysvětlil Hambálek.

Ilustrační foto.
Poplatek za komunální odpad ve Varnsdorfu zůstává stejný

Varnsdorf proto dělá několikrát do roka schůzky se správci inženýrských sítí, aby bylo možné jednotlivé stavby koordinovat a nedocházelo k rozkopání stejné ulice krátce po sobě. To se loni a předloni podařilo například při opravě tří hlavních tahů městem.