Ti mají Varnsdorfu poradit, jak situaci ve městě zlepšit.

„Je to úvodní schůzka, kde se budou navrhovat řešení," říká starosta města Stanislav Horáček.

Varnsdorf trápí především Kovářská ulice, kde je napjatá situace mezi částí obyvatel.

„Nastavili jsme tam nějaká opatření, chodí tam terénní hlídky, ale ten problém – napětí mezi lidmi – tam zůstává," říká vedoucí centra sociálních služeb ve Varnsdorfu Romana Cupalová.

Někteří místní obyvatelé 
z řad sociálně slabých se totiž chovají tak, že obtěžují slušnější část místních obyvatel. A vznikají třenice.

To ale není jediný problém Varnsdorfu. Podle Cupalové je ve Varnsdorfu třeba málo sociálních pracovníků.

„Ti, co to dělají, pracují na sto procent, ale je jich málo," dodává Cupalová s tím, že město se chce sociálním problémům postavit čelem.

Úvodní jednání pracovní skupiny bude věnováno přestavení konceptu Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám 
a zejména organizačním záležitostem dalšího postupu, během nějž bude vypracován strategický plán sociálního začleňování se škálou konkrétních opatření.

Varnsdorf ale není jediným městem na Děčínsku, který trápí sociální napětí a problémy. Agentura pro sociální začleňování působí také v Děčíně – minutý týden vedení města diskutovalo o připravovaných změnách systému vyplácení sociálních dávek určených na bydlení jak se zástupci Agentury pro sociální začleňování a úřadu práce, tak i náměstkyní ministra pro lidská práva Martinou Štěpánkovou.

Primátorka Děčína Marie Blažková kritizuje zejména to, že dávky často pokrývají přemrštěné nájemné v nemovitostech, které jsou stavebně, technicky a hygienicky naprosto nevyhovující.

„V současné době jsou možnosti úřadu práce velmi omezené. Úřad dávky vyplácí 
i přesto, že dům je v naprosto příšerném stavu. Typickou ukázkou jsou některé domy v ulici Krátká nebo v Boleticích. Jde nám o to, aby v těchto sporných případech mohl úřad práce nechat stav domu posoudit, a pokud bude nevyhovující, vyplácení dávek zastavit. Chceme tímto předejít devastaci domů, na které se pak vážou další problémy, které jsou pro okolí velmi obtěžující," uvedla Marie Blažková.

Děčínu dlouhodobě vadí 
i byznys pronajímání bytů sociálně slabým lidem, kteří musí platit vysoké nájemné, na což ale dostanou od státu dávky. Martina Štěpánková přislíbila pomoc při změnách potřebné legislativy, které by trh s nájemními byty určenými zejména pro jedince závislé na sociálních dávkách regulovala. Řešení je už prý připraveno.