Přesunout terénní pracovníky do problémové oblasti a nasadit tam také asistenty prevence kriminality. Takové kroky plánuje varnsdorfská radnice. Slibuje si od nich  zklidnění situace v problémové lokalitě v Kovářské ulici.

Situace se tu vyhrotila před několika měsíci, kdy se do místních paneláků začali stěhovat obyvatelé ubytoven pro sociálně slabé. Podle starousedlíků tu byl do té doby klid, teď údajně noví obyvatelé obtěžují své okolí především hlukem.

„Do Kovářské ulice přesuneme naše terénní pracovníky, kteří dosud působili v ubytovnách. Vyhradili jsme jim jeden byt přímo v jednom z paneláků. V tom budou mít svou základnu," říká varnsdorfský starosta Martin Louka.

Někteří obyvatelé města v tom ale vidí protekci. „Nevím, proč by měli nepřizpůsobiví mít nějaké zvláštní zacházení. To ať jim tam rovnou udělají holiče, obchod. Nebo ať to oplotí a udělají jim tam jejich vlastní vesnici," řekl jeden z obyvatel Varnsdorfu, který na přesun pracovníků naši redakci upozornil.

Starosta ale takovou kritiku nebere. Navíc – podle jeho slov nebudou znamenat přesun terénních pracovníků žádné další náklady. A město si od přesunu slibuje pozitivní výsledky.

„Jejich hlavní náplní je práce s rodinami. Takto budou se svými klienty v mnohem užším kontaktu. Věřím, že to bude jeden z kroků, který povede ke zklidnění situace v Kovářské," říká Louka.

Druhým krokem by mělo být zřízení služebny nových asistentů prevence kriminality. Také v Kovářské ulici. Není ale jasné, kdy tu začnou působit, čeká se na možnost získat dotace.

„Následně je třeba provést výběrové řízení, úspěšné adepty řádně proškolit," říká velitel varnsdorfských strážníků Milan Špička. Právě pod něj budou noví asistenti spadat. Na severu Čech působí úspěšně například v Děčíně.

Kovářská ulice je v poslední době symbolem problémů ve Varnsdorfu. Naposledy v sobotu tudy vedl protestní pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti. Jeden z protestujících například vykřikl směrem k Romům: „Pojď si pro banánek, opičko".