Pořadatelé vánočních trhů a města prozatím vyčkávají, jak se situace a vládní nařízení vyvrbí. Konečné rozhodnutí odkládají. 

„Doufáme, že vánoční trhy na Mírovém náměstí v Litoměřicích budou moci proběhnout v daném termínu a nezměněné podobě,“ přeji si Michaela Mokrá, marketingová ředitelka společnosti Zahrada Čech, která trhy v Litoměřicích organizuje. „Letos jsme si pro návštěvníky připravili téma Pohádkové Vánoce a navíc jsme se více zaměřili na světelnou dekoraci. Chystáme ještě řadu dalších novinek, ale chceme je zveřejňovat postupně tak, jak se nám je v této situaci podaří zajistit,“ doplňuje.

Trhy v Litoměřicích by ale změnily otevírací dobu – začnou o hodinu později, v 11, skončí ale až ve 20 hodin. Dosud končily v 18 hodin.

Tak vypadaly trhy v Litoměřicích loni:

V Mostě zatím vyčkávají. Podle sdělení radnice se ale určitě nebude konat tradiční rozsvěcení stromečku za přítomnosti stovek přihlížejících jako jiné roky. Proběhne nejspíš bez účasti veřejnosti.

Loňské vánoční trhy v Mostě:

Chomutov podobu trhů okleští. "V letošním roce neproběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které je spojené s kulturním programem a ohňostrojem. Chybět bude také vyhřívaný stan ve spodní části náměstí," potvrzuje mluvčí města Zuzana Kroutilová.

Podívejte se na loňské trhy v Chomutově: 

V Ústí nad Labem o možné podobě vánočních trhů jedná radnice s hygienou, rozhodlo se ale omezit program. Neplánuje se účast dětských vystoupení.

V létě řada měst raději preventivně odpískala naplánované akce, aby se při případných zásazích vlády nemusela potýkat s poplatky za stornování smluv. U plánovaní vánočních trhů se proto města jistí. „Riziko placení storno poplatků město nemá. Máme externího dodavatele na vánoční trhy a program, který má toto se svými stánkaři a účinkujícími právně zajištěné,“ potvrzuje mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Zájem stánkařů je letos v Ústí podle radnice větší než v minulých letech.

Tak bavily adventní trhy v ústeckém muzeu: 

Jasno nad podobou doprovodných adventních akcí mají v Sasku. Němečtí sousedé vánoční trhy odpískávají. I například v Seiffenu a Olbernhau nedaleko Litvínova, kam se za vánoční atmosférou sjíždí celý kraj. "Vánoce jsou pro nás identitou i ekonomickým faktorem a nemuměli jsme si představit, že bychom se bez nich obešli. Ale musíme si přiznat, že letos se žádné akce Seiffenských Vánoc konat nebudou," informoval starosta Martin Wittig.

Vánoční trhy ruší i Annaberg-Buchholz. O podobě a konání trhů v Drážďanech se teď v Sasku intenzivně jedná.