„Je to neúcta k něčí práci ať tam vyryje cokoliv," napsal do diskuze pod fotografie poničených laviček například Jakub Drnec.

Lavičky vznikly pod rukama umělců na předloňském dřevosochání. Podle předsedy sdružení Dmitrije Pljonkina sdružení provádí také údržbu laviček.

„Pokud se sloupne lazura, tak to natřeme. Počmáraného je toho ale dost," uvedl Pljonkin. „Pokud je to ale vyryté, tak se to musí přebrousit. Pro nás je ale problém, že tam musíme natáhnout centrálu, generátor, a na to není moc času."

V rámci městských slavností probíhá na zámku v Děčíně soutěž v květinových vazbách na různá témata. Součástí je i výstava prací žáků škol, kteří se do soutěže přihlásili.
OBRAZEM: Floristé kouzlili na zámku v Děčíně s květinami

Mariánskou louku několikrát za den kontroluje také děčínská městská policie. Podle mluvčího strážníků Tomáše Pavlíka ale není snadné vandala chytit přímo při činu. Pokud by se to ale strážníkům podařilo, volají v takovém případě státní policii, jíž zadrženého předají, protože jde o podezření z trestného činu.

„A pokud tam někdo namaluje hákový kříž, může to mít pro toho člověka horší dohru," varuje Tomáš Pavlík.

To potvrdila i mluvčí státní policie Petra Trypesová s tím, že ale záleží na mnoha okolnostech. Například na tom, zda konkrétní symbol namalovalo dítě či mladistvý, který si někdy není vědom, co symbol znamená, nebo dospělý, a klíčovou otázkou pak je také úmysl a jeho prokázání.

„Může jít jak o majetkový přestupek, tak to může být i v rovině trestného činu," uvedla Petra Trypesová.

Za poškození cizí věci může skončit pachatel na rok za mřížemi, v případě prokázání úmyslu však hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Ilustrační foto.
Foldyna: Zakažme venčení psů na Mariánské louce