Na Děčínsku má záchranka čtyři výjezdová stanoviště, kromě Kamenice ještě v Děčíně, Rumburku a ve Velkém Šenově. Tam ale problémy Ústecký kraj, který je jejím zřizovatelem, neočekává.

Nejvíce sanitek je k dispozici na výjezdové základně 
v Děčíně – jedna s lékařem 
a dvě se záchranáři, o jednu sanitku rychlé zdravotnické pomoci méně je v Rumburku.

V Šenově je k dispozici jedna sanitka se záchranářem 
a v České Kamenici jedna s lékařem.

„Na Děčínsku je situace stabilní a změny se nepředpokládají, vyjma České Kamenice, kde je posádka s lékařem a může se stát, že zůstane jen přes den, zatímco noční směna by byla se záchranářem," nastiňuje možný vývoj v příštím roce mluvčí ústeckého krajského úřadu Magdaléna Hanáčková.

„To by bylo nejen pro nás, ale i okolní obce velmi nepříjemné, pokud by takový stav nastal. Všichni dobře víme, jak vypadají silnice v okolí Kamenice v zimě," netají obavy z možného vývoje českokamenická starostka Hana Štejnarová.

Velkou radost z případné změny by neměli ani v sousedních Markvarticích. Také touto obcí prochází velmi frekventované silnice první třídy číslo 13 z Děčína na Liberec.

„U nás jde především o nehody, nepříjemné jsou hlavně serpentiny nad Markvarticemi ve směru na Českou Kamenici. V každém případě je však lepší, pokud jezdí sanitky i s lékaři," má jasno markvartický starosta Petr Hodboď.

Kritická situace je i jinde 
v Ústeckém kraji. Problémy krajský úřad očekává na výjezdových základnách v Lovosicích, Podbořanech a v Kadani.

Od Nového roku budou moci lékaři mít za rok pouze 416 přesčasových hodin, doposud to bylo díky výjimce z evropské směrnice jednou tolik – 832 přesčasových hodin.

„Výjimka byla v zákoníku práce v platnosti od října 2008 s tím, že byl celou dobu jasně určen konec její platnosti, a to 31. prosince 2013. Řada zařízení se tedy na tyto očekávatelné změny v pracovněprávní legislativě připravila. Jsou nemocnice, které přijaly další lékaře, jiná zařízení řeší situaci redukcí přesčasů, směnným provozem či uzavíráním dohod," uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Viktorie Plívová.

Problémy by ale podle ní mohly nastat u záchranné služby.

„Již v polovině listopadu zaslal ministr zdravotnictví Martin Holcát podnět ministerstvu práce a sociálních věcí k přípravě návrhu, který by i nadále zachovával dosavadní právní úpravu další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje ustavení výjimky, která povoluje více přesčasových hodin až do 31. prosince 2015, a to za stejných podmínek, jak jsou doposud upraveny v zákoníku práce 
la v zákoně o inspekci práce," sdělila Plívová.