Obchodu s chudobou se snaží zabránit vedení Děčína. Rozhodlo se rozšířit bezdoplatkové zóny o další místa, kde nově příchozí nájemníci nebudou mít nárok na doplatky na bydlení, s jejichž pomocí majitelům bytů hradí předražené nájmy. Tentokrát se opatření týká hlavně Podmokel. Bezdoplatkové zóny v Děčíně pomáhají v boji s obchodníky s chudobou, ale také brání stěhování problémových lidí do města. Například z nechvalně proslulé ubytovny v Zelené ulici na Starém Městě už se lidé odstěhovali a dnes je dům prázdný.

„Nechci v Děčíně trpět podnikání nezodpovědných majitelů domů, kteří neberou ohledy na okolí a situaci ve městě zhoršují. Společně s intenzivními kontrolami je bezdoplatková zóna jedním z mnoha kroků na cestě, kterou jsme se vydali a která rozhodně není u konce. S omezením dávek na bydlení počítáme i v dalších lokalitách,“ uvedl děčínský primátor Jaroslav Hrouda.

Dopravní nehoda nedaleko kina.
Čtvrteční bouračka komplikovala dopravu v Podmoklech

K rozšíření bezdoplatkových zón došlo 10. srpna především v Podmoklech. Doplatky na bydlení nově nedostanou nájemníci bytů v Ruské, Pivovarské či Tržní ulici, v Dolním Oldřichově, pak ve Vojanově nebo Saské ulici. Právě v Podmoklech si lidé nejvíce stěžují na problémové jedince. Kvůli pocitu nebezpečí se často obraceli na vedení města nebo městskou policii. Ta v uvedené čtvrti řeší řadu problémů už dlouhodobě.

„Typicky jde o rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo vzbuzení veřejného pohoršení. Zbývající část tvoří přestupky proti občanskému soužití, majetku, porušení obecně závazných vyhlášek a přestupky podle zákona o ochraně před škodlivými účinky návykových látek,“ vyjmenoval ředitel děčínských strážníků Marcel Horák. Podle něj se počet přestupků dá spočítat na stovky.

Vedení města se zaměřilo nejen na obchodníky s chudobou, ale i další pochybné podnikatele. Začalo s kontrolou problémových barů a nočních podniků, na které se množí stížnosti. I těch je v Podmoklech dostatek.

„Chci dotyčným vyslat jasný vzkaz: Podpora podnikání je pro nás priorita, ale je nutné hrát podle pravidel. A pokud se na nás obrací lidé s oprávněnými stížnostmi na neustálé rušení nočního klidu, opakující se problémy s opilými hosty nebo dokonce na nedodržování hygienických podmínek, otevřeně říkám, že o takové podnikání tu nikdo nestojí,“ řekl primátor.

Ilustrační foto.
TIP NA VÍKEND: Kočkiádu v pivovaru provoní hermelíny

S majiteli podniků vedení města zahájilo jednání za přítomnosti zástupce stavebního úřadu, živnostenského úřadu, hygienické stanice a městské policie. Jeho cílem je najít možnosti, jak dosáhnout nápravy a zajistit lidem v okolí klidnější žití. „Chceme, aby byl Děčín příjemným městem pro život. A využijeme k tomu všechny zákonné prostředky,“ dodal Hrouda.

Bezdoplatkových zón v Děčíně přibývá a toto opatření nese ovoce. V paneláku v Zelené ulici je už klid, vzniku jedné nové ubytovny se městu podařilo zabránit ještě předtím, než se do ní začali stěhovat potenciálně problémoví lidé. Doplatky na bydlení nesmí pobírat nájemníci velké části bytů například na Starém Městě nebo v Boleticích. I tady strážníci dlouhodobě řešili řadu problémů, jako je hluk nebo nepořádek.

Nové zóny bez doplatku na bydlení Opatření se týká těchto ulic:
Teplická, Čsl. Mládeže, Podmokelská, Pivovarská, Ruská, Bezručova, Plzeňská, Tržní, Zbrojnická, Thomayerova, Husovo náměstí, Prokopa Holého, Čs. legií, Palackého, Revoluční náměstí, Jungmannova, Jeronýmova, Na Valech, Mírové náměstí, Raisova, Divišova, Máchovo náměstí, Chelčického, Příbramská, Hankova, Uhelná, Poštovní, Dělnická, Krátká, Jiřího z Poděbrad, Husitská, Budapešťská, Klostermannova, Ústecká, Práce, Na Pískách, Ovocná, Závodní a J. Š. Baara.