Návštěvníci pivovaru Kocour ve Varnsdorfu mohli v sobotu ochutnat na 60 různých druhů piva, které se zcela liší od běžně prodávaného českého ležáku. Pivovar uspořádal první přehlídku svrchně kvašených piv, která se v Česku vyrábějí nebo se sem dovážejí.

Podle Jana Kočky z Kocoura patří 99 procent českých piv mezi ležáky a vyrábějí se spodním kvašením. „Ve světě existuje asi 100 druhů piva. Ležák je jen jedním z nich, i když tvoří asi 70 procent produkce,“ vysvětlil Kočka. Piva mohou mít různé chuti, odlišné od těch, na které jsou čeští pivaři zvyklí. Od sladkých a až po extrémně hořká.

Ve Varnsdorfu mohli návštěvníci ochutnat nejen česká svrchně kvašená piva z různých pivovarů, ale představovaly se piva z Německa, Belgie, Polska, Anglie nebo Skotska. Velký zájem měli návštěvníci třeba o rozmarýnové pivo, které uvařil domácí sládek Petr Buriánek.

Kočka, který o pivu už řadu let publikuje, tvrdí, že české restaurace a zákazníci pomalu začínají mít o jiné pivo zájem. V mnoha městech prý už restaurace mají řadu kohoutů, ze kterých čepují různé druhy piv, která často střídají, což prý ještě před několika lety bylo velmi neobvyklé.

Sobotní přehlídka piv prý nebude ve Varnsdorfu ojedinělá, pořadatelé mají už nyní chuť uspořádat další. V prosinci by chtěli představit vánoční speciály, v únoru pak silná piva s vysokým obsahem alkoholu, který jsou prý vhodná do zimního období. V létě se údajně návštěvníci mohou těšit na přehlídku piv pšeničních.