Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské hygienické stanice.

V Nechranické přehradě se kvalita vody postupně zhoršuje od července. Hygienici nejprve vydali doporučení, aby se citlivější jedinci po koupání sprchovali, teď už nabádají, aby se nekoupal v přehradě nikdo.

Sinice hygienici odhalili také v jezeře Chmelař na Litoměřicku, kde jsou překročeny limity prvního stupně jejich výskytu. Voda v jezeře navíc takzvaně kvete. Sinice a chlorofyl se vyskytují také v přírodním koupališti Chabařovice a zhoršená kvalita vody je v zatopené jámě ve Varvažově na Ústecku. Čistá voda je naopak v jezeře Milada, které se veřejnosti otevřelo loni.

Sezona už skončila v Křižanově na Teplicku, kde tak hygienici už vzorky vody odebírat nebudou.

Ve všech ostatních plochách a v přírodních koupalištích je voda nadále kvalitní. Koupat se lze bez obav třeba v Chlumci na Ústecku nebo v jezerech Benedikt a Matylda na Mostecku.

Informace o průhlednosti vody a výskytu sinic najdou lidé stránkách krajské hygienické stanice a k dispozici mají uživatelé také mobilní aplikaci koupací vody.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Cena laboratorního vyšetření se pohybuje kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Délka koupací sezony je letos stanovena od 30. května do 1. září.