Na jeden den se bude muset letos v létě obejít děčínský Zámecký rybník bez přítoku vody. Město totiž nechá opravit poškozenou opěrnou zeď náhonu a právě kvůli této opravě bude nutné na jeden přítok vody do náhonu uzavřít.

„Na náhonu do Zámeckého rybníka se v jedné části zbortila zeď, kterou je nutné opravit. V současné době je vyhlášené výběrové řízení na dodavatele stavby," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Opravy by měly začít letos 
v dubnu a hotovo by mělo být během tří měsíců. Předpokládaná cena oprav je podle zadávací dokumentace výběrového řízení více než 600 tisíc korun bez daně z přidané hodnoty.

Kromě opravy zdi bude nutné již během února prořezat náletové stromy a keře, které prorůstají do samotné zdi náhonu a značně ji poškozují. Na některých místech je kvůli stromům stará kamenná zeď značně vyboulená.

Kvůli opravě bude také nutné na čas uzavřít přítok vody do náhonu. Ta do něj teče od jezu za fotbalovým stadionem na Starém Městě z Ploučnice.

„Přítok bude uzavřen v létě pouze na jeden den. Chceme tak předejít možnému ohrožení ryb žijících v Zámeckém rybníku," vysvětluje Lakomá.

Město se tak chce vyhnout situaci, která nastala loni na jaře, kdy došlo k poklesu výtoku ze Zámeckého rybníka 
a v úseku mezi rybníkem a Labem uvízly desítky ryb. Řada 
z nich uhynula a případem se následně zabýval odbor životního prostředí děčínského magistrátu.

„Někdo musel zavřít přítok do Zámeckého rybníku. Kdyby zavřel výtok, tak by rybník za chvíli přetekl," řekl tehdy Děčínskému deníku hospodář děčínské místní organizace Českého rybářského svazu Zdeněk Chutný.

Rybáři pak následně uvízlé ryby zachraňovali, stejně jako v roce 2013 z Mariánské louky.

Vyčistit potřebuje také samotný Zámecký rybník, ve kterém jsou hluboké nánosy bahna. V některých místech dosahuje jeho hloubka pouhých několika desítek centimetrů. Vyčištění byla ale podle požadavku odboru životního prostředí děčínského magistrátu do rozpočtu vyšlo na přibližně 30 milionů korun. A ty město k dispozici nemá, proto čeká na vypsání vhodné dotace a teprve poté rybník vyčistí a opraví hráz.