Milí čtenáři, vítáme vás u desátého dílu seriálu děčínské zoo.

V dnešním díle seriálu o zvířatech z děčínské zoo vás zavedeme do expozice, která je již sedm let bonusem pro návštěvníky zoo na Pastýřské stěně. Jde o ojedinělou expozici v centru města, která přibližují příchozím život na korálovém útesu, mangrovovém pobřeží, tropickém pralese i polopoušti. Najdete zde několik desítek druhů vodních a terarijních zvířat. Mezi nimi i klauna očkatého – rybku všem známou jako malého animovaného hrdinu z filmu Hledá se Nemo. A právě o něm si dnes povíme trochu více.

Klaun očkatý je korálová rybka, která je mezi akvaristy velmi populární. Má oranžové tělo se třemi silnými bílými svislými pruhy a černě lemované ploutve. Žije v symbióze s mořskými sasankami. Zajímavostí je, že není imunní vůči požahání od mořských sasanek, je však obalen speciálním slizem, který mu poskytuje ochranu. S tímto slizem se ryba nerodí, musí si jej „uměle vytvořit". Probíhá to tak, že ryba proplouvá těsně okolo sasanky a tře břicho a ploutve o špičky chapadel, tím si postupně vytváří ochrannou vrstvu slizu. Obdobně sameček otírá chapadla sasanek o vajíčka, aby ihned po vylíhnutí byl plůdek schopen života v sasance. Vylíhlé rybky musí sasanku opustit a hledají si novou, kde musí proces tvorby slizu opakovat. Navzdory pohádce „Hledá se Nemo" o hodné a mírumilovné rybičce, jsou klauni v podstatě smrtonosnými rybami pro mnohé další menší druhy – lákají je na sebe k sasánkám, aby je sasanky mohly pozřít – vlastně dohazují zabijáckým sasankám živou kořist.

Klauni očkatí se třou se během celého roku, nejčastěji však při úplňku. Rozmnožují se v párech uvnitř chapadel sasanek nebo poblíž. Sameček připraví hnízdo a samička do něj nalepí 500 – 1500 oranžovožlutých jiker. Sameček jikry ochraňuje, okysličuje a také požírá neoplozená nebo plísní napadená vajíčka. Podle péče o jikry samička pozná, zda je sameček dobrým otcem, pokud ne, vyžene ho ze sasanky. V průběhu života se z některých největších samců stávají samice.

Plůdek se líhne po 6 – 8 dnech. Mladí klauni se volně potulují vodou a zoufale hledají sasanku, do které by se nastěhovali, což ovšem není vůbec jednoduché – těch vhodných a volných moc není. Dokud si nenajdou sasanku, jsou absolutně bezbranní a tedy velmi často kořistí predátorů.

Klauni se živí zooplanktonem a řasami.

Autor: Alena Houšková