Milí čtenáři, vítáme vás u nového seriálu děčínské zoo. Každý týden vás na těchto stránkách bude čekat příjemné čtení na téma Nejzajímavější zvířata děčínské zoo. Představování jednotlivých živočichů přinese nejen informace o chovaném druhu, ale často také osobní příběhy konkrétních jedinců.

Dnes se zaměříme na „jedničku" děčínské zoo, kterou jsou bezesporu medvědi grizzly. Jsou to totiž jediní medvědi grizzly v České republice i na Slovensku!

Samice Helga a samec Siegfried, kterému naši chovatelé neřeknou jinak než Míša, byli do Děčína dovezeni ze Zoo Lipsko v roce 1983. Samec Siegfried byl tehdy roční a jeho partnerka Helga o rok starší.

Původně našli domov v nepříliš prostorné expozici, která nyní patří psounům prériovým. Po čtrnácti letech se pro tento pár podařilo vybudovat krásnou prostornou přírodní expozici, která plně vyhovuje nárokům chovu těchto mohutných zvířat. Byla slavnostně otevřena v roce 1997. V současné době je zmiňovaný pár jediným zástupcem tohoto krásného medvědího druhu v České republice.

Medvědi jsou na sebe zvyklí odmalička a žijí po celou dobu spolu v páru. Dvakrát přivedli na svět potomky – poprvé v roce 1992, kdy se narodil párek medvíďat a podruhé v roce 1994, kdy se narodila tři krásná medvíďata. Bohužel, mezi zoologickými zahradami není o medvíďata zájem, proto bylo v minulosti přistoupeno ke kastraci samce.

Příčin nezájmu je hned několik – medvědi potřebují rozsáhlé expozice, mají vysokou spotřebu potravy a po narození medvíďat se musí otec přemístit jinam, protože medvědí samci nejsou zvyklí žít s potomky. Do dvou až tří let musí být potomci odděleni i od matky, protože v této době se medvíďata v přírodě osamostatňují. Ve volné přírodě se tento druh medvěda dožívá přibližně 35 let, naši „drobečkové" už jsou tedy dědečkem a babičkou, protože nedávno oslavili třicáté narozeniny. Pevně doufáme, že nám budou dělat radost ještě další řádku let. Svou krásou, mohutností a zdánlivě mírumilovným vzhledem si naši medvědi grizzly od návštěvníků vysloužili titul nejoblíbenějších zvířat v zoo. V roce 1994 dokonce získali čestné místo v novém logu zoo. Navrhl je dvorní grafik, akademický malíř Michal Wein, stejně tak jako zcela novou tvář informačního systému.

Dvorní ošetřovatelkou medvědů je paní Zuzana Slouková. V zoo pracuje nejdéle z nás všech, úctyhodných třicet let! Za tu dobu si vyzkoušela práci u všech zvířat, ale brzy zjistila, že nejlépe jí je u šelem.  Se spoustou svých svěřenců má zvláštní nezapomenutelný vztah. Medvědi grizzly ji poznají na dálku, vítají ji zvednutými čumáky, kočka rybářská se nechá podrbat za uchem, liška přiběhne na zavolání… Jako náhradní mamina už odchovala spousty zvířat. Posledním z nich byla samička hutie kubánské, která krátce po narození přišla o svou matku.

Děčínská zoo
Zoologická zahrada byla otevřena na jaře roku 1949. Založena však byla již o rok dříve. Vznikla z iniciativy skupiny milovníků zvířat, kterou kolem sebe soustředil podmokelský obchodník a zoolog Ludvík Grác.
Pro zoo byla původně vyměřena plocha zhruba 8 hektarů, při  vzniku ale byly využity jen 2 hektary.
V prvých letech existence zoo bylo chováno přibližně 50 druhů zvířat. Nejpočetněji bylo zastoupeno ptactvo a drobní savci převážně z fauny Československa. Postupně se ale skladba chovaných zvířat rozšiřovala.
V současné době zaujímá děčínská zoo plochu 6 hektarů. Chová přibližně 450 kusů zvířat ve více než 150 druzích. Hlavním záměrem je chov vzácných a málo známých druhů zvířat, se kterými se v naší zemi jinde nesetkáme.

Autor: Alena Houšková